Projekat konzervacije i rehabilitacije Tvrđave Bač dobitnik je Nagrade Evropske unije i Evrope Nostre za kulturno nasleđe za 2018. godinu.

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV veku, sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, spada u nacionalne spomenike kulture od izuzetnog značaja. Projekat „Vekovi Bača“ je iniciran 2006. godine radi istraživanja i povećanja znanja o prostoru Bača sa okruženjem, primene ključnih konzervatorskih principa u njegovom očuvanju, iznalaženja održive namene i podizanja svesti o vrednostima nasleđa u široj zajednici. Projekat je finansiran iz regionalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, uključujući i sredstva dobijena iz fondova Evropske unije i dobio je nagradu u kategoriji za konzervaciju.

Konzervacija i rehabilitacija Tvrđave Bač bila je centralni deo projekta koji je sproveo Pokrajinski institut za zaštitu spomenika kulture – Petrovaradin, a koji su podržali partneri – Fond za oučuvanje kulturnog i istorijskog nsleđa “Vekovi Bača”, Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Muzej Vojvodine.

Po oceni žirija, projekat je omogućio da se Tvrđava Bač integriše u život lokalne zajednice a Bač je postao centar gde se stiče profesionalno znanje o konzervaciji nasleđa. Ostaci tvrđave su očuvani, a u unutrašnjosti tvrđave napravljen centar za posetioce; radovi na prilazu, osvetljenje i video nadzor i uređenje finansirani su kroz EU program prekogranične saradnje Srbija-Mađarska.