Vedro vreme odgovaralo je raspoloženju u Kikindi, jer je 16 izbeglih i raseljenih porodica dobilo ključeve svojih novih stanova koje finansira Regionalni stambeni program (RSP).

Među njima je bila i gospođa Slavica Šević – samohrana majka sa 18-godišnjom ćerkom – koja se prisetila borbi iz prethodnih godina. „Izbegla sam u Kikindu sa roditeljima, zetom i njegovom bebom kada sam imala 14 godina“, rekla je. „Posle 26 godina života kao podstanar u tuđim kućama, konačno imam svoj krov. Želeo bih da vam se zahvalim u ime svih porodica ovde danas. ”

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali Leonetta Pajer, šefica operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji; Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde; Stefan Almehagen Sandstad, drugi sekretar norveške ambasade u Beogradu; Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije; Ivana Jelić ispred UNHCR-a i Jovan Lazarov, predstavnik Jedinice za implementaciju projekata iz javnog sektora doo.

Čestitajući korisnicima na novim domovima, Pajer je naglasila da je RSP ključni primer solidarnosti EU sa ljudima u nevolji u Srbiji i širem Zapadnom Balkanu. „EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa, koji ne samo da donosi stambena rešenja, već i jača regionalnu saradnju i prenosi znanje nacionalnim administracijama. Zbog toga je jedinstvena ”, rekla je Pajer.

Cilj RSP-a je da obezbedi približno 7.500 domova najugroženijim izbegličkim i raseljenim porodicama širom Srbije do kraja 2022. godine. Pored Evropske unije kao glavnog donatora, drugi ključni donatori uključuju Sjedinjene Države Amerike, Nemačku, Norvešku, Švajcarsku i Italiju.