NALED predstavio 12. “Sivu knjigu”

0

Nacionalna asocijacija za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavila je 12. Sivu knjigu sa preporukama za ekonomske reforme. Iz asocijacije navode da ključnu podršku u sprovođenju reformi za bolji poslovni ambijent dali su Delegacija Evropske unije u Srbiji, USAID, Britanski fond za dobru upravu i nemački GIZ.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, navodi da su tokom poslednjih 14 godina, NALED i njihovi članovi naporno radili na tome da doprinesu poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji i da se naporan rad isplati.

“Smanjenje birokratije je jedan je od glavnih stubova EU i zajedničkog tržišta. Zajedničko tržište je podstaklo ekonomski rast u EU i olakšalo svakodnevni život evropskih kompanija i potrošača. To je ono što jedinstveno evropsko tržište čini jednim od najvećih dostignuća EU. Sa procesom pristupanja i pregovorima o proširenju, Srbija je na putu da postane deo tih trendova”, ističe ambasador Fabrici.

Šef Delegacije EU kaže i da je uvođenje nove metodologije u proces proširenja način na koji se pojednostavnjuje birokratija, i da se neće promeniti fokusiranje na fundamentalne reforme.

“Kao i uvek, treba sagledati širu sliku, svi delovi koji oblikuju uspešno društvo ogledaju se u poglavljima koja čine proces usklađivanja sa EU. Ceo proces mora ići ruku pod ruku. Vladavina zakona je važna i iz perspektive poslovnog okruženja i atraktivnosti za ulaganja. Jasnoća, sigurnost i transparentnost – sve su to faktori koje preduzeća i investitori visoko cene kada donose svoje odluke”, zaključuje ambasador Fabrici.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da njen kabinet uvažava preporuke koje iznosi NALED.

“Dijalog javnog i privatnog sektora, vlade i civilnog društva, i otvorenost vlade za taj dijalog je jedna od ključnih stvari za brzi razvoj koji je Srbiji toliko potreban. Suštinski je važno da preporuke koje se nalaze u Sivoj knjizi pažljivo pogledamo, saslušamo probleme i analiziramo preporuke kako ih rešiti”, izjavila je premijerka.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da kroz Sivu knjigu NALED identifikuje probleme, daje predloge rešenja i uz podršku međunarodnih organizacija radi zajedno sa institucijama na sprovođenju tih reformi.

“U Sivoj knjizi 12 donosimo 27 novih preporuka i posebno izdvajamo 10 prioritetnih za 2020. godinu, a među njima naročito smanjenje poreza i doprinosa na zarade, unapređenje i proširenje sistema fiskalizacije, uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, proširenje obuhvata zakona za sezonske radnike, razvoj sistema eAgrar za elektronsku registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija, i ukidanje obaveze dokazivanja troškova prevoza”, rekao je Đokić.

Na konferenciji je istaknuto da su najviše uspeha u rešavanju preporuka prethodnog izdanja Sive knjige imali Ministarstvo finansija i Poreska uprava. Tokom prošle godine osmišljen je elektronski sistem i objektivna formula za automatsko obračunavanje paušalnog poreza koje uvodi predvidivost troškova za više od 100.000 preduzetnika. Sledeći korak je uvođenje mogućnosti objedinjene uplate poreskih obaveza na jedan umesto četiri računa.

 

Podeli

Comments are closed.