Nova Palata pravde u Novom Sadu, zgrada u kojoj će uskoro biti smešteni Osnovni i Viši sud, kao i tužilaštva, omogućiće proširenje rada i modernizaciju pravosuđa.

Radove na ovom važnom projektu obišli su danas ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka pravde Maja Popović zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i predsednikom Višeg suda u tom gradu Miroslavom Alimpićem.

Tokom 2021. godine, položen je kamen temeljac za novu zgradu, koja će sadržati tri podzemna sprata i šest nadzemnih nivoa. Evropska unija finansirala je izgradnju ovog objekta sa 13 miliona evra, dok Ministarstvo pravde obezbeđuje finansije potrebne za opremanje novog pravosudnog objekta.

“Kako bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebno je da ima neophodnu infrastrukturu za efikasno obavljanje dužnosti, zbog čega smo danas ovde, u obilasku radova na Palati pravde u Novom Sadu. To je ujedno i razlog zbog koga smo podržali sanaciju i izgradnju pravosudne infrastrukture širom zemlje, uključujući i ranije zgradu Palate pravde u Beogradu“, rekao je ambasador Žiofre.

Šef Delegacije EU je napomenuo i da će zgrada suda u Novom Sadu omogućiti pristup osobama sa invaliditetom i ponuditi poseban, zaštićeniji ulaz za svedoke i žrtve, što pozitivno utiče na pristup pravdi, kako u fizičkom tako i u širem smislu.

„Ulaganje u objekte sudova i tužilaštva je strateško ulaganje koje ide ruku pod ruku sa drugim dodatnim vidovima EU podrške reformama pravosudnog sistema i široj oblasti vladavine prava“, zaključio je Žiofre i podvukao da je efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe je ključno za put Srbije ka EU, ali je i od suštinskog značaja za bolje obezbeđivanje pravde građanima i privrednim subjektima

Prilikom obilaska radova, ministarka Popović rekla je da je nova zgrada pravosudnih organa u Novom Sadu samo jedna u nizu građevinskih investicija, kojim Ministarstvo pravde nastoji da unapredi uslove za rad sudija, javnih tužilaca i zaposlenih u pravosudnim organima, kako bi se građanima omogućio lakši, brži i efikasniji pristup pravdi.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da se radi o važnom infrastrukturnom projektu, na čiju realizaciju se dugo čekalo.

„Čekali smo godinama da 1300 ljudi zaposlenih u staroj zgradi suda dobiju bolje uslove za rad, a oko trećine zaposlenih će ovde preći da rade. Ova zgrada će imati preko 10000 kvadratnih metara, a sve zbog toga što prethodna zgrada nije mogla da se nadogradi“, rekao je Đurić, koji se i zahvalio svima koji učestvuju u projektu.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić najavio je da se do kraja godine očekuje useljenje u ovu zgradu.

Pravda, vladavina prava i pravosuđe, u celini jesu neke od najvažnijih tema kada su predpristupni pregovori Srbije i Evropske unije u pitanju. Efikasniji rad pravosudnih organa, koji će biti omogućen ovim važnim infrastrukturnim projektom, od suštinske je važnosti za proces evrointegracija Srbije, kao i potpuno sprovođenje akcionog plana za Poglavlje 23.