Jedna od glavnih parola Evropske unije je „Ujedinjeni u različitosti“, a nju je ponovila zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, na otvaranju Konferencije o ljudskim pravima u četvrtak, 7. septembra, u okviru obeležavanja Nedelje ponosa u Beogradu.

Nekoliko dana pred samu Paradu ponosa, u organizaciji međunarodne organizacije Civil Right Defenders (CRD), održava se Konferencija o ljudskim pravima čija je ovogodišnja tema potreba za zakonskom zaštitom trans, interseks i rodno-varijantnim zajednicama.

Osim zamenice ambasadora, na prvom panelu kojim je otvorena konferencija učestvovale su i ambasadorke Švedske Anika Ben David i Belgije Kati Bugenhojt, koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob, kao i ministar za ljudska i manjinska prava u vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

Ocenjujući nivo prava LGBT+ u Srbiji, Evropi i svetu, zamenica ambasadora EU Plamena Halačeva rekla je da „nismo ni blizu“.

„Ove godine obeležavamo 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Zapanjujuće mi je koliko je čovečanstvo postiglo za ove tri četvrtine veka, a ujedno i koliko malo kada je u pitanju ostvarivanje suštinske ambicije Deklaracije – staranja da sva ljudska bića, bez obzira ko su, ko vole, i kako sebe vide i definišu, rađaju se slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima“, rekla je zamenica EU ambasadora.

Halačeva je istakla da još uvek postoji 67 država širom sveta koje još uvek kriminalizuju homoseksualnost, od kojih 11 izriče smrtnu kaznu za istopolne zajednice.

„EU će nastaviti da ih poziva da to odmah okončaju, a mi ostajemo posvećeni radu sa svim našim partnerima na suzbijanju takvih diskriminatornih zakona, politika i praksi“, istakla je Halačeva.

Evropska komisija je 2020. godine usvojila Strategiju ravnopravnosti LGBT+ osoba, pokazujući posvećenost izgradnji Unije jednakosti. Takođe, EU radi i na okupljanju država članica i drugih aktera na svim nivoima u zajedničkom rešavanju diskriminacije LGBT+ osoba, obezbeđujući njihovu bezbednost, izgradnju inkluzivnih društava i insistiranju na ravnopravnosti širom sveta.

Ministar Žigmanov je podvukao da borba protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije nije trka na sto metara, već maraton. Ta borba zahteva upornost, istrajnost, razumevanje, dijalog i uvažavanje čak i kada se ne slažemo, napominje Žigmanov.

„Zakonske norme, dodao je, menjaju dodatno društvene odnose, stavove, razbijaju predrasude i stvaraju uslove za dalje unapređenje. Procesi su pokrenuti, teme otvorene, nisu nepoznanica i nisu nevidljive, a u Ministarstvu imate partnera“, poručio je ministar Žigmanov.

Ambasadorke Švedske i Belgije predstavile su pozitivne primere zatite ljudskih prava LGBT+ osoba u njihovim zemljama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Povodom Beograd Prajda 2023, ambasade i predstavništva 25 zemalja  i Delegacije Evropske unije u Srbiji izdale su zajedničko saopštenje u kome su istakle njihovu našu posvećenost poštovanju, promovisanju i zaštiti ljudskih prava za sve.

„Nastavićemo da radimo sa lokalnim LGBTIQ+ organizacijama kako bismo pomogli da ova zajednica zauzme legitimno mesto u društvu i obezbedili konstruktivnu debatu kada su u pitanju teme jednakosti, nediskriminacije i ljudskih prava, uključujući slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. To su univerzalna prava. Bez obzira gde smo, ko smo – ili koga volimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada i predstavništva.