Norčič Štamcar: Proširenje u interesu EU

0

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan sada je važnije nego ikada i u interesu Unije da obezbedi prosperitet u svom direktnom susedstvu, kaže zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar. Ona je učestvovala na Konferenciji odbora za evropske integracije zemalja učesnica Procesa stabilizacije i pridruživanja u Jugoistočnoj Evropi (KOSAP).

„Pristupanje EU je fundamentalan proces, koji još nije završen. To nije blanko ček, vrata su otvorena samo i onda kada je svaka država pojedinačno spremna, nema prečica. Potrebno je raditi na smanjenju korupcije, na izgradnji vladavine prava, slobodi medija,“, ističe Norčič Štamcar.

Norčič Štamcar ističe da je važno da zemlje kandidati za članstvo u EU sprovedu reforme i navela da su te države napredovale tokom prethodnih godina, ali različitom brzinom i intenzitetom, uz ocenu da su najdalje u procesu stigle Srbija i Crna Gora.

Ona kaže i da put Srbije članstvu zavisi od normalizacije odnosa Beograda i Prištine i podseća da je EU mnogo puta pozvala Kosovo* da ukine takse na proizvode iz Srbije kako bi se ponovo selo za pregovarački sto.

Zapadni Balkan je deo dugoročne budućnosti EU, kaže predsednica Odbora za evropske poslove Senata Rumunije Gabrijela Krecu.

Fonet

„Razlozi za pridruživanje moraju da budu u interesu građana, da održavamo mir, da obezbedimo dobro stanje. Građani moraju da budu svesni da je konačan cilj politička i ekonomska integracija u Uniju,“ istakla je Krecu.

Pomoćnica ministrke za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković kaže da se Srbija nada da će politika proširenja i dalje zauzimati ne samo značajno mesto na evropskoj agendi bez obzira na ishod evropskih izbora i budući sastav Evropske komisije.

„Očekujemo da će EU poslati pozitivnu političku poruku celom regionu, poruku koja pokazuje da se politika proširenja nastavlja i da njena dinamika ni na koji način neće biti ugrožena ili usporena“, rekla je Milenković.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je naglasio da je dalji proces proširenja EU od presudnog značaja za očuvanje reformskog zamaha i podsticaja za zemlje kandidate da ispunjavaju kriterijume za članstvo.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.