Nova novčanica će imati više boja nego prethodna i dizajnirana je tako da se broj 10 lakše uoči. Takođe, sadrži dodatne sigurnosne oznake sa obe strane kako bi se otežao život falsifikatorima.

Evropska centralna banka (ECB) će pustiti u opticaj novu novčanicu od 10 evra 23. septembra, rekao je član odbora ECB Iv Merš novinarima u ponedeljak (13. januara).

Nova novčanica će imati više boja nego prethodna i dizajnirana je tako da se broj 10 lakše uoči. Takođe, sadrži dodatne sigurnosne oznake sa obe strane kako bi se otežao život falsifikatorima.

„Ona svkako podseća na novčanicu od 10 evra koju imate u svojim džepovima, sa svojom prepoznatljivom [slikom] romanskom arhitekturom. Međutim, možda će imati bolji vizuelni efekat, jer su slike veće i definisanije, boje su jače, a most je doprineo dubini,“  rekao je Merš.

ECB je prošle godine predstavila novu novčanicu od pet evra koja ima hologram Evrope, mitološke princeze koja simbolizuje poreklo evropskog kontinenta.

Nova novčanica od 10 evra je druga novčanica u seriji „Europa”.

„Novčanice od pet i deset evra nisu uvek dobro tretirane. Štiteći ih bolje, možemo da produžimo život njihove upotrebe i smanjimo njihov uticaj na životnu sredinu,“ dodao je Merš.

Uveden 2002. godine, evro je prvo počeo da se koristi u 12 zemalja, ali je sada zajednička valuta u 18 država i koristi je 334 miliona ljudi.

„Dvanaest godina nakon što su novčanice i metalni novac evra uvedeni, lako nam je da ih uzimamo zdravo za gotovo i da zaboravimo koliko je ambiciozan, čak i hrabar, bio projekat uvođenja evra. Jedinstvena valuta je pomogla da se objedine milioni Evropljana, sa svim svojim različitostima,“ rekao je Merš.

On je istakao da se sa oko 15 milijardi novčanica u opticaju u vrednosti preko 900 milijardi evra, evro u potpunosti može porediti sa ukupnom vrednošću novčanica američkog dolara.

Na pitanje nemačkog novinara da li ECB razmišlja o povlačenju novčanice od 500 evra, koja se retko koristi u svakodnevnom životu, ali koja privlači falsifikatore, Merš je odgovorio: „Takođe, se priča da kriminalci vole velike nemačke automobile, ali to i dalje nije razlog da se zabrani proizvodnja takvih automobila.”

Još je dodao: „Nekoliko puta smo objasnili Evropskom parlamentu zašto zadržavamo novčanicu od 500 evra i nastavićemo da to radimo.“