Evropski savet odlučio je da uvede restriktivne mere za dodatnih 15 pojedinaca i 9 subjekata u vezi sa tekućom neopravdanom i ničim izazvanom ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu, kao i akcijama koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

„Na listu sankcija dodajemo nekoliko oligarha i članova režimskih elita, njihovih porodica i istaknutih poslovnih ljudi, koji su uključeni u ekonomske sektore koji pružaju značajan izvor prihoda režimu. Ove sankcije su takođe usmerene na one koji imaju vodeću ulogu u dezinformacijama i propagandi koji prate rat predsednika Putina protiv ukrajinskog naroda. Naša poruka je jasna: Oni koji omogućavaju invaziju na Ukrajinu plaćaju cenu za svoje postupke“, izjavio je visoki predstavnik Žozep Borelj.

Među navedenim pojedincima su poznati oligarsi Roman Abramovič i German Kan, kao i drugi istaknuti poslovni ljudi uključeni u ključne ekonomske sektore, kao što su gvožđe i čelik, energetika, bankarstvo, mediji, vojna i proizvodi i usluge dvostruke namene. Na listi se nalaze i lobisti i propagandisti, kao što je Konstantin Ernst (izvršni direktor Prvog kanala u Rusiji) koji promovišu narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini.

Sankcionisani subjekti uključuju kompanije iz sektora vazduhoplovstva, vojske i dvostruke namene, brodogradnje i mašinogradnje.

Ova odluka je deo četvrtog paketa restriktivnih mera koje je EU uvela protiv Rusije zbog njene vojne agresije na Ukrajinu.

Sve zajedno, restriktivne mere EU sada se primenjuju na ukupno 877 pojedinaca i 62 subjekta. Oni koji su imenovani podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama iz EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU. Savet je nedavno odlučio da produži sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine za još šest meseci do 15. septembra 2022.

Ruska ničim izazvana i neopravdana vojna agresija protiv Ukrajine grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. Nanosi neizrecive patnje ukrajinskom stanovništvu. Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i odgovorni će biti pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata.

Evropska unija zahteva od Rusije da prekine vojnu akciju i da odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.