Dvadeset miliona evra, odnosno 2,3 milijarde dinara – sredstva su koja je Evropska unija izdvojila za ruralni turizam u Srbiji, kroz instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD).

IPARD Mera 7 ima za cilj podsticanje bavljenja nepoljoprivrednim aktivnostima na selu i akreditovana je krajem marta 2020. godine. Fokus ove mere u IPARD II programu predstavlja razvoj ruralnog turizma, s obzirom na to da je utvrđeno da ugostiteljsko-turistička delatnost u Srbiji ima veliki potencijal.

Više informacija o Meri 7, kao i najčešća pitanja i primere dobre IPARD prakse, možete pročitati u najnovijem biltenu “IPARD na dlanu”, a dostupne su verzije na srpskom i engleskom jeziku.

Dakle, ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje ovom delatnošću u ruralnim područjima Srbije, na ovaj način moći će da dobiju podršku u okviru IPARD Mere 7. Prihvatljivi korisnici za ovu meru su fizička lica, preduzetnici i mikro i mala privredna društva.

Kako se navodi na sajtu IPARD, Prvi javni poziv otvoren je 8. juna, a rok za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje je od 01. jula do 01. oktobra 2020. godine.

Visina podsticaja iznosi od 65 odsto, a minimalni iznos povraćaja sredstava je 5.000 evra, dok je maksimalni 300.000 evra, navodi se na sajtu IPARD. 

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom smeštajnih i ugostiteljskih objekata, kupovina nove mehanizacije i opreme vezano za predmetnu investiciju, uređenje pejzaža i unutrašnje putne mreže, razvoj turističkih rekreativnih aktivnosti, kao i opreme za obnovljive izvore energije.

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.