Osamnaest romskih porodica dobilo je krov nad glavom u okviru „Podrške Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI) u Raški. Ključeve su dobili predstavnici najugroženijih grupa, a kroz ovaj program sprovedene su i mere inkluzije zahvaljujući kojima su deca uključena u vrtić, pripremni predškolski program i osnovno obrazovanje.

Kompletno nameštene i opremljene stanove dobile su porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama, a ključeve novih stanova uručili su predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Gerhard Zalcer, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Tatjana Milenković, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović, predsednik Opštine Raška Nemanja Popović i predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji i menadžerka EU SHAI programa Dragana Milošević.

Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović, koji je otvorio događaj, podelio je zadovoljstvo što je u okviru projekta „Gradimo i radimo za inkluzivnu Rašku – Evropski program stambene podrške i aktivnog uključivanja“ u kompletno opremljene novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje u naselju Kučevski lug useljeno 18 porodica koje pripadaju romskoj zajednici.

„Kada govorimo o inkluziji Roma i Romkinja na lokalnom nivou ne možemo očekivati njihovu potpunu integraciju u sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i zapošljavanja bez obezbeđivanja adekvatnih uslova stanovanja“, istakao je Popović.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Gerhard Zalcer istakao je da je za sve prisutne ovo emotivan momenat, a posebno za one koji će od danas imati novi dom. „EU SHAI program osmišljen je sa ciljem da poboljša primenu politke socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja za najosetljiviju poplulaciju“, naglasio je Zalcer.

„Želeo bih da se zahvalim timu koji posvećeno sprovodi projekat – Opštini Raška, Centru za socijalni rad Raška i svim ostalim partnerima, jer sinergija koja postoji između njih omogućava postizanje važnih rezultata za sve korisnike projekta i osetljive grupe u Raški“  istakao je Zalcer.

Prema njegovima rečima, Evropska unija izdvojila je 27 miliona evra za sprovođenje ovog Programa, a kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS) sprovodi aktivnosti  u Srbiji. Donacija Evropske unije za sprovođenje projekta u Raški iznosi 823.000 evra i ona će obuhvatiti ukupno 27 porodica, koje će dobiti stambenu i podršku u aktivnoj inkluziji.

Tatjana Milenković, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poželela je sreću korisnicima na novom početku, a državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Rejhan Kurtović istakao je da Vlada Republike Srbije vodi odgovornu politiku u svim sektorima društva.  On se zahvalio donatorima i partnerima, predstavnicima resornih ministarstva, lokalne samouprave i organizacija civilnog društva bez kojih, kako je rekao, ne bi bilo moguće realizovati sve ono što se kroz ovaj Program postiglo i ostvarilo.

Dragana Milošević, predstavnica višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji, koja sprovodi program EU SHAI zahvalila se svima na saradnji koja je dovela do postizanja odličnih i važnih rezultata. Ona se posebno obratila i porodicama koje se danas useljavaju u nove domove. „Vama, drage porodice, hvala na strpljenju. Svi znamo kako je sve izgledalo pre oko dve i po godine, kada smo počeli da razgovaramo o tome da na ovoj padini izgradimo ovako lepe objekte. Od srca vam želim da napredujete još više – da vaša deca redovno idu u školu, da se zapošljavate, da sve ono što ste dobili kao podršku u ovom Programu postane još bolje“  rekla je Milošević.

Mira Jovičić, korisnica Programa koja se danas useljava u novi stan, istakla je da je živela sa svekrvom i unukom u teškim uslovima, u jednoj sobi bez kupatila. „Baraka mi je izgorela od temelja do krova, tako da sam ostala na ulici. Moja unuka Helena je sada dobila podršku u školi. Ja sam prošla obuku za radnika na održavanju higijene i sada mogu da se zaposlim, kako bih Heleni i sebi omogućila bolju budućnost. Zahvaljujem se svima, najviše Opštini Raška i donatorima, što su omogućili nama Romkinjama i Romima da u Raški možemo srećno da živimo“, rekla je Jovičić na kraju svog obraćanja.

Evropska unija je za program „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ opredelila 27 miliona evra, i on se, pored Raške, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji. U okviru ovog Programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji. Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS.