Novi evropski Bauhaus  je inicijativa Evropske komisije koja povezuje Zelenu agendu kao viziju razvoja Evrope sa konkretnim životnim prostorima i iskustvima građana i građanki. Novi evropski Bauhaus predstavlja i otvoreni poziv svima da zamislimo i zajedno izgradimo budućnost koja podrazumeva održiv urbanistički razvoj inspirisan umetnošću, i ekonomski i društveni razvoj u skladu sa prirodom i očuvanom životnom sredinom.

„Kada bi evropska Zelena agenda imala dušu, onda bi to bio Novi evropski Bauhaus koji je doveo do eksplozije kreativnosti širom Evropske uUnije“, kazala je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, o ovoj inicijativi Evropske komisije.

S ciljem da se promoviše ova inicijativa, širom Evrope sa centralnim događajem u Briselu, od 9-12. juna 2022. održan je Festival Novog evropskog Bauhausa.  Tim povodom, Evropa Nostra Srbija i Nova Iskra organizovali su debatni program „Novi evropski Bauhaus – priče iz Srbije“, nacionalni događaj u okviru evropskog New European Bauhaus Festivala (NEB).

 

U debatnom programu su učestvovali Ivan Manojlović (Nova Iskra) koji je govorio o tome kako napraviti laboratoriju budućnosti sa fokusom na održivost u 21. veku; Ljubica Slavković (Centar za kulturnu dekontaminaciju, Nova planska praksa); Jelica Jovanović (Grupa arhitekata), projekat Projekat rehabilitacije i konzervacije negotinskih pivnica. Višnja Kisić (Evropa Nostra Srbija) je govorila o civilnom društvu u akciji – aktivnosti organizacija civilnog društva u Srbiji u sprečavanju projekta „Gondola“ na Beogradskoj tvrđavi, dok je posebno video obraćanje sa NEB Festivala u Briselu imala Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka Europa Nostra.

Događaju su prisustvovali predstavnici civilnog društva, inovativnih malih i srednjih preduzeća posvećenih održivom razvoju, očuvanju kulturne baštine, principima zelene i cirkularne ekonomije i urbanog planiranja. Događaj je prikazan na zajedničkoj platformi Novog evropskog Bauhausa čime se ukazuje na značaj ove inicijative u Srbiji, a istovremeno predstavljaju dobre prakse iz Srbije pred publikom Evropske unije.