Novi grejni sistem u smederevskom vrtiću uz podršku EU

0

Više od 350 dece koja idu u vrtić „Veseli cvetovi” u Smederevu imaće bolje uslove za boravak, nakon što je uz podršku Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO završena rekonstrukcija sistema grejanja.

Radovi podrazumevaju opremanje nove kotlarnice, ugradnju protivpožarne opreme i nabavku novog nameštaja.

„Ovo je jedan od najvećih predškolskih objekata na teritoriji Smedereva i sa zamenom već dotrajalog sistema grejanja uslovi za rad 28 zaposlenih i boravak dece će biti višestruko unapređeni. Mi smo spremni za zimu, a kako ćemo sada za grejanje koristiti biomasu doprinećemo i očuvanju životne sredine“, pojašnjava menadžerka projekta Mirjana Ćosić.

Uz unapređenje energetske efikasnosti objekta, smanjiće se i troškovi grejanja i potrošnje električne energije za najmanje 20 posto, a ušteđena sredstva će moći da se koriste za dalja unapređenja usluga koje pruža vrtić.

U narednom periodu uz podršku EU, vrtić će nabaviti novi nameštaj, krevete, pultove za presvlačenje, dečje stolice i ormariće, što će dodatno poboljšati boravak dece u ovoj ustanovi.

„Grad Smederevo aktivno radi na unapređenju uslova za predškolsko vaspitanje, kako iz vlastitih sredstava tako i uz podršku donatora. U poslednjih par godina Grad je otvorio nove objekte, rekonstruisao stare, neke adaptirao, a sve u svrhu poboljšanja uslova za naše najmlađe. Reč je o desetak objekata u gradskim i seoskim naseljima,“ kaže gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Ukupna vrednost radova iznosi 65.000 evra.

Projekat Unapređenja energetske efikasnosti i bezbednosti u vrtiću „Veseli cvetovi“ u Smederevo  finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Podeli

Comments are closed.