Ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom COVID 19 dodatno je otežala položaj medija u Srbiji, koji su se već borili sa tehnološkim preprekama I institucionalnim izazovima, jedan je od zaključaka učesnika debate organizovane povod predstavljanja novog vida podrške medijima u Srbiji.

Kako bi se borba sa pomenutim izazovima olakšala, pokrenuta je nova EU grant šema, koja će tokom 36 meseci finansirati projekte medija sa sedištem u Srbiji, ali i projekte novinara, pisaca, influensera i medijskih inicijativa, sa posebnim naglaskom na bezbednost i rad novinara, te borbu protiv dezinformacija.

Predstavljajući novi program podrške, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, istakao je težak položaj medija u svetu, pa tako i u Srbiji. Govoreći o problemima sa kojima se susreće istraživačko novinarstvo, posebno je naglasio izazove koji prate pandemiju i koji imaju globalne posledice.

„Mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i tehnološkim promenama, dok istovremeno nastoje da ispune svoj osnovni zadatak, odnosno da pruže nezavisne i profesionalne informacije. Medijska strategije s početka 2020. je utvrdila niz ekonomskih, društvenih, institucionalnih, zakonodavnih i bezbednosnih izazova koje treba hitno rešiti kako bi se podstaklo okruženje koje pogoduje slobodi informisanja. Pandemija kovida 19, koja je uticala na skoro sva zanimanja, dodatna je otežala situaciju u kojoj se nalaze mediji, naročito na lokalnom nivou. EU od početka pandemije COVID 19 pruža značajnu pomoć Srbiji. Do sada smo izdvojili 93 miliona evra kako bismo Srbiji pomogli da prevaziđe poteškoće, pre svega pružanjem neposredne pomoći u vidu medicinske i zaštitne opreme, uključujući ključne zalihe medicinske opreme, a kasnije i pomoći u vidu medicinskog osoblja. Sada, dok se situacija polako stabilizuje, rešili smo da obezbedimo kratkoročnu i dugoročnu finansijsku podršku, kako bismo srpskoj privredi pomogli da se izbori sa posledicama pandemije. Deo ove podrške je i pomoć medijima. Odlučili smo da pojačamo podršku medijima kroz šemu grantova u vrednosti od 2,4 miliona evra, koji je osmišljen tako da pruži podršku medijima tokom ovog teškog perioda“, izjavio je ambasador Fabrici.

Izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju (EFD) Jirži Pomianovski ističe da je ta organizacija prisutna u Srbiji od 2018. godine i da je u potpunosti svestan da ova pomoć nije dovoljna, ali je izneo i uveravanje da ona neće biti jedina. Takođe, istakao je i nužnost kritičkog novinarstva za stabilnost demokratskog okruženja.

“Vidimo priličan manjak pluralizma i to je jedan od važnih strateških pravaca kojim ćemo se pozabaviti da svi glasovi imaju jednake mogućnosti da predstave svoje stavove, a to uključuje i kritičke glasove. Mediji ne samo da bi trebalo da budu slobodni i nezavisni, već i brojni kako bi građani Srbije imali mogućnost izbora, kako bi mogli bolje da razumeju i da verifikuju informacije. To je zaista važno jer je nivo lažnih vesti i dezinformacija veoma visok, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama”, istakao je Pomianovski.

Finansijska pomoć medijskoj sferi u Srbiji dolazi „u poslednjičas“, ocenio je ko-predsedavajući Saveta za štampu Zoran Sekulić.

“Mi smo već u teškoj situaciji, i ona se pogoršava dramatično iz godine u godinu, i to dramatično, a to je pogoršano još pandemijskom krizom, gde su se profesionalni novinari i mediji suočili sa najvećim izazovom u poslednjih 20 godina. Najvažnije što se tiče ovog programa je da se podrži preživljavanje medija a da im se omogući oni ostanu makar na postojećem nivou kvaliteta koji pružaju u javnom interesu, a bio bih veoma oprezan kakve su šanse za razvoj u trenutnoj situaciji”, rekao je Sekulić.

Zainteresovani mogu da se prijave za grantove na ovom linku. Prijave se mogu slati tokom celog trajanja grant šeme.

Snimak debate i objašnjenje procesa prijavljivanja možete pogledati na YouTube kanalu EU u Srbiji.