Pozivamo vas na novi književni razgovor „Žene stvaraju – priče koje pokreću“ koji će se održati u petak 10. marta od 17 časova u prostorijama EU info Kutka (Vožda Karađorđa 5, Niš). Ovog petka naša gošća biće pesnikinja Dragana Mladenović sa kojom će razgovor voditi naša saradnica Milica Vučković, pesnikinja i filološkinja književnosti.

Dragana Mladenović pripada krugu domaćih pesnikinja čiji glas menja društvenu svest, pre svega o položaju žene u patrijarhalnom i savremenom društvu. Objavila je do sada pet zbirki pesama, od kojih je najviše odjeknula „Femicid i druge pesme“. Širom Evrope predstavljala je svoj poetski opus. Njena poezija bunta i buđenja prevedena je na više svetskih jezika, a osim o ženama, Dragana piše i u istoriji, u nameri da demistifikuje laži i predrasude. Draganina britka i iskrena poetika za krajnji cilj ima to: stvaranje slobodnijeg čoveka.

Njena poezija je objavljena u desetak relevantnih antologija savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip-izdanjima. Dobitnica je više nagrada za rad u oblasti književnog stvaralaštva kako za odrasle tako i za decu.

Ideja ciklusa „Žene stvaraju – priče koje pokreću“ je da zajedno sa istaknutim  književnicama i stvaraocima govorimo o stvaralaštvu i poetici, ali i o položaju žene i ženskom identitetu u našem društvu.

Dragana Mladenović (Frankenberg, 1977.), diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu.

Dosad je objavila zbirke: „Nema u tome nimalo poezije” (Smederevska pesnička jesen, 2003. i Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, 2004), „Raspad sistema” (samizdat, 2005), „Tvornica” (Fabrika knjiga, 2006), „Asocijalni program”(KOV, 2007), „Omot spisa” (Fabrika knjiga, 2008), „Rodbina” (Fabrika knjiga, 2010), „Magda” (Fabrika knjiga, 2012), „Slova ljubve” (Fabrika knjiga, 2014) i „Femicid i druge pesme” (Kulturni centar Novog Sada, 2020).

Dragana Mladenović piše i za decu i mlade.

Svi koji žele da prisustvuju, potrebno je da popune prijavni formular