„Danas u Novom Sadu slavimo uspeh srpske nauke koji je Srbiju doveo do samog vrha evropske izuzetnosti. Želim da izrazim  veliko zadovoljstvo povodom toga što je Evropska unija deo jednog velikog projekta i najavim da će EU nastaviti da podržava novosadski BoiSens institut u nastojanju da u budućnosti postane centar evropske izuzetnosti. Srbija ima velike potencijale u nauci. Značajna je i strateška podrška države u skladu sa evropskim trendovima“   izjavio je, između ostalog, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport na svečanoj akademiji u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu povodom početka projekta Antares.

Svečanost je upriličena, jer je Institut BioSens novosadskog univerziteta osvojio prvo mesto u Evropi u okviru jedog od najprestižnijih poziva Evropske Komisije Horizont 2020, namenjen stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim sitraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, koji će omogućiti kompetitivnu poziciju država u globalnom lancu vrednosti i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope.

U konkurenciji od oko 200 projekata iz cele Evrope – u kojima su učestvovale najjače evropske naučnoistraživačke institucije (među kojima su univerziteti iz Oksforda i Kembridža), Institu Maks Plank, Fraunhofer i drugi), kroz više faza takmičenja u protekle dve godine – projekat Antares srpskog BioSensa ubedljivo je osvojio prvo mesto, ispred svih zemalja Evropske unije, i to kao jedini finansirani projekat van EU.

Antares predstavlja sinergijsko ulaganje EU i Srbije, koje ima za cilj da razvije BioSens u evropski centar naučne izvrsnosti za napredne informacione tehnologije u oblasti održive poljoprivrede, a kroz razvoj dva najpersepektivnija sektora Srbije – IT i poljoprivrede.

Sa budzetom od 28 miliona evra, od čega je 14 miliona bespovratan novac iz EU fondova, a druga polovina predstavlja nacionalno sufinansiranje Republike Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Antares se fokusira na razvoj održive poljoprivrede kao najvažnijeg segmenta domaće industrije, trasfer inovacija iz istraživanja u privredu i ubrzan ekonomski razvoj zemlje. Investicija EU namenjena je jačanju ljudskih resursa Instituta, zapošljavanju novih, vrhunskih eksperata i prenos znanja iz vodećih evropskih institucija. Nacionalna investicija se odnosi na jačanje naučnoistraživačke infrastrukture Instituta – izgradnju nove zgrade i nabavku najsavremenije opreme. Otvoriće se 150 novih radnih mesta u nauci, najbolji stručnjaci ostaće u zemljiu i privući će se najbolji evropski istraživači.

Partneri Instituta BioSens na projektu Antares, pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je Institut Wageningen Research iz Holandije – vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede.

Mnogobrojnim gostim u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu obratili su domaćini svečanosti kao i predstavnici nacionalnih i evropskih institucija, koji su partnerski uečstvovali u pripremi projekta.

Među njima, bili su i: direktor BioSense Instituta Vladimir Crnojević, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktor za istraživanja i inovacije Evropske Komisije Robert-Jan Smits, ataše za poljoprivredu ambasade Holandije u Beogradu Marten Wegen, predstavnica holandskog partnera Instituta Wageningen Luiza Fresko.

O misiji i viziji BioSense, o poljoprivredii budućnosti govorila je kao prof dr Vesna Crnojević Bengin, naglasivši da će realizacija projekta Antares doprineti da naša davnašnja želja da Vojvodina hrani celu Evropu, u budućnosti poostane realnost.

O nacionalnom sufinansiranju projekta Antares potpisan je danas u rektoratu UNS i ugovor, nakog čega su otvorene dve izložbe.

U izložbenom holu rektorata, u okviru obeležavanja desetogodišnjice postojanja Evropskog istraživačkog saveta otvorena je izložba pod nazivom „Novo doba: život majke i bebe u neolitu“. Posetioci su bili u prilici i da vide izložbu tekućih projekata H 2020 Univerziteta u Novom Sadu, a prvi put je i predstavljeno arhitektonsko rešenje, maketa nove zgrade instituta. Igradnja nove zgrade Instituta BioSens trebalo bi da da bude gotova do polovine 2019. godine. Vrednost zgrade, koja je projektovana kao naučni institut je 4, a opreme 10 miliona evra.