Festival evropskog filma ove jeseni gost je Euro-In festivala koji se više od 20 godina održava u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.

Svake srede novosadska publika uživa u selekciji evropskih filmova besplatno. Pored toga održane su i dve filmske radionice za sve one koji se bave filmom ili žele da se bave.

Radionica „Od ideje do scenarija“ bavila se izradom scenarija za film a sa učesnicima je razgovarao režiser Ognjen Petković i podelio svoja praktična iskustva rada na scenariju. Kako od ideje pristupiti pisanju scenarija? Šta jedan filmski scenario mora da sadrži? Koja je forma scenarija? Kada je scenario gotov? Kako pristupiti snimanju filma, nakon što je scenario gotov i koje promene tada nastaju?

Ognjen Petković je završio studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a paralelno počinje da režira u pozorištu i na filmu. Upisuje doktorske studije, smer Audiovizuelne umetnosti u Novom Sadu. Snimio je šest kratkih filmova: Tri Tačke, Katar, Krokodil, Ljubav, Žmurke, Jesenji valcer. „Jesenji valcer“ je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije kao najbolje ocenjen projekat i scenario, a ovim filmom je započeo i radionicu na Festivalu evropskog filma, na čijim temeljima se gradila zanimljiva diskusija.

Već sledećeg dana sa učesnicima je nastavila da radi producentkinja Jovana Karaulić, a razgovaralo se o tome kako treba da izgleda projekat kada konkurišete na fondove, koji fondovi su najbolji za film, kako rasporediti sredstva, šta sledi dalje.

Jovana je trenutno doktorant na Fakultetu dramskih umetnosti gde je i asistent na Katedri za mendažment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi. Producent je dokumentarca „Povratak kući – Marina Abramović“ Borisa Miljkovića, igranog filma „Zlogonje“ Raška Miljkovića i drugih. Članica je Laboratorije interaktivnih umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti i jedan je od osnivča novinskog izdanja „Lice ulice“.

Prisutni su za ova dva dana čuli vredna lična iskustva dvoje predavača, što je pokretalo i zanimljive diskucije, ali i pokazalo da su mladi sve zainteresovaniji za film i to ne onaj mejnstim već onaj koji se bavi socijalnim temama, pitanjima ljubavi, pravde i konačno umetnosti.

Festival evropskog filma i radionice organizuje Delegacija EU, EU info kutak u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.