Obeležavanjem Evropskog dana jezika promoviše se višejezičnost u celoj Evropi i učenje jezika bez obzira na godine i okruženje. Povodom Evropskog dana jezika, koji se od 2001. godine proslavlja 26. septembra u svim državama Evrope, Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Savetom Evrope, Ministarstvom za evropske integracije, mrežom Nacionalnih instituta za kulturu EU (EUNIC Cluster) i Gradskom upravom grada Beograda organizovao program za decu i mlade na Trgu republike u Beogradu.

Najmlađi posetioci imali su priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara, upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama, učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje, ali i da se na štandovima Deska Kreativna Evropa Srbija, Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za evropske integracije upoznaju sa njihovim radom.

Zamenica šefa misije Delegacije EU u Beogradu, Plamena Halačeva, na nekoliko jezika je pozdravila prisutne i podsetila „da se u Evropi trenutno govori na oko 280 jezika, dok je 24 zvanična jezika Evropske unije“.

“Evropski dan jezika je proslava bogatstva jezika koji čine naš kontinent tako posebnim. Jezička raznolikost je naše kulturno nasleđe. Ono nam pomaže da cenimo sve različitosti i pomaže nam da razumemo da je različitost naša snaga”, kazala je Nadia Ćuk, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evropa u Beogradu, na otvaranju manifestacije i istakla da je jezička raznolikost oruđe kojim se može postići veće međukulturno razumevanje.

Nataša Mihailović, sekretarka za kulturu Gradske uprave grada Beograda, je istakla da učenje različitih jezika nije samo učenje reči i gramatike, već podrazumeva razumevanje tih kultura i načina razmišljanja: „Kroz igru, pesmu i druženje učimo kako da bolje razumemo jedni druge i gradimo mostove među različitim svetovima.“

Pored Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji je glavni organizator događaja, ovogodišnji učesnici svečanosti su ambasade Finske, Kraljevine Danske, Slovenije, Švedske, Republike Portugala, Ukrajine, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije, Kraljevine Španije, Austrije i Republike Poljske, kao i Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Gete institut, Austrijski institut, Češki centar Beograd, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Beograd, Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom  „Plava školjka“, Delegacija Evropske unije, Savet Evrope, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Desk Kreativna Evropa Srbija.

Osim programa na štandovima, kvizova, kratkih lekcija jezika i predavanja o različitim kulturama, prisutni su imali priliku da uživaju i u zabavnom programu i nastupu Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji vodi mr Nevena Ivanović, nastupu i času plesa Beogradskog igračkog centra i performansima koje su pripremili učenici beogradskih škola.

Da podsetimo, 20 organizacija iz Srbije je učestvovalo u 40 projekata Kreativne Evrope 2014-2020 – Konkursi za književne prevode, u okviru kojih je prevedeno sa preko 30 jezika 317 književnih dela.