Međunarodni dan Roma ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine. Na prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”.

Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Imajući u vidu da je Evropska unija aktivno uključena u proces inkluzije Roma u Srbiji, evo kako planiramo da obeležimo Međunarodni dan Roma.

Dešavanja u Novom Sadu

U saradnji sa Udruženjem Romskih studenta, EU info point u Novom Sadu će Međunarodni dan Roma obeležiti radionicama i predavanjem o kulturnom nasleđu, kao i savremenoj kulturi Roma. Program će se odvijati u Kulturnom centru Novog Sada, 9. aprila. Planirana je radionica o jezičkom nasleđu Roma i romskoj književnosti u toku koje će biti čitana romska poezija uz pratnju Marije Aleksandrović na klaviru. Nakon ove aktivnosti, uslediće radionica tradicionalnog romskog plesa i igre koju će voditi muzikološkinja i doktorantkinja Akademije umetnosti, Aleksandra Aleksandrović. Od 20h će se održati javni čas evropske istorije romske kulture, koji će voditi akademski slikar dr Zoran Tairović. On će govoriti o prošlosti i sadašnjosti romske kulture na evropskom kontinentu.

Dešavanja u Nišu

Izložba Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji biće otvorena 10. aprila u EU info kutku Niš. Izložbu čini arhivska građa nastala kroz višedecenijsko održavanje smotri kulturnih dostignuća Roma. Ove fotografije prikazuju bogatstvo umetničkog i kulturnog nasleđa Roma i njihovo izvođenje i prezentovanje u javnim prostorima kao primer interkulturalnosti.

Istog dana biće održana i tribina u kojoj će učestvovati Osman Balić, direktor YUROM Centra i predsednik Lige Roma, Dragan Todorović, doktor sociologije sociolog manjinskih identiteta, sociolog religije i romolog, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, i Željko Ljubić – Piti, muzičar i pisac, član tima Nišvil džez festivala i Rojaze tima iz Srbije.

Tokom tribine, razmatraće se mesto tradicionalne kulture u životu Romske zajednice, smotre kulturnih dostignuća Roma i njihov doprinos vidljivosti kulture Roma u Srbiji i interkulturalnosti  – istorijski prikaz, (ne)mogućnosti primene ovog modela danas; odnos Roma prema savremenom stvaralaštvu, popularnoj kulturi i modernizaciji; Savremene prakse stvaralaštva i njihovo odnos prema tradicionalnom (hip hop, književnost, film, vizuelne umetnosti); recepcija i vrednovanje romskog stvaralaštva i kulture kod većinske zajednice; problemi reprezentacije romskog života u kulturi i stvaralaštvu većinske zajednice; romski imidž kao šansa za novo pronalaženje i reinvenciju romske kulture; novi modeli kreativne saradnje i  njihov doprinos interkulturalnosti – lekcije projekta ROJAZE (Roma Jazzing Europe) Nišvil Fondacije.

Donation Ceremony of Vehicles for
Joint Mobile Teams for Roma Inclusion
Belgrade, 16.09.2014

EU je daleko najveći donator u Srbiji, uključujući proces inkluzije Roma. Trenutno su u toku projekti vredni preko 30 miliona evra čiji je cilj inkluzija Roma u Srbiji.  Do sada je obezbeđeno 50 vozila za mobilne timove za uključivanje Roma na lokalnom nivou, revidirana Strategija za socijalno uključivanje Roma u Srbiji 2022‒2030. usvojena je početkom 2022. godine, značajno je povećan broj registrovanih Roma – više od 2000 lica u prethodnih pet godina.

Upis romske dece u osnovno i srednje obrazovanje je značajno povećan kao i broj romske dece uzrasta od tri godine do pet godina koja su pohađala obrazovanje u predškolskom uzrastu. Samo u 2020. godini EU je finansirala 1000 stipendija za romske učenike, sa 546 državnih stipendija za finansiranje srednjoškolaca u periodu 2018‒2019. godine. Od marta 2020. godine (kriza izazvana kovidom 19) 5,500 romskih porodica u Srbiji dobilo je pakete hrane i higijenskih proizvoda.