Međunarodni dan žena se obeležava 8. marta – kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Delegacija EU u Srbiji ove godine u partnerstvu sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Beldocs festivalom, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Reflektor Teatrom, podkastom Tampon zona, ambasadama zemalja članica EU, umetnicama, rediteljkama, spisateljicama, i drugima – organizovala je niz aktivnosti kako bi obeležili ovaj praznik.

U Jugoslovenskoj kinoteci i EU info centru u Beogradu, 8. i 9 marta, biće organizovan dvodnevni Ženski filmski maraton One stvaraju u okviru kog će biti održana i istoimena panel diskusija. Sve projekcije su besplatne!

Ženski filmski maraton One stvaraju, 8. mart, Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirokova 1, Beograd):

17.00 Svetlo (Mademoiselle Paradis / Licht, Austrija, Nemačka, 2017, 97’) drama, r. Barbara Albert

19.00 „One stvaraju“ panel diskusija u kojoj učestvuju Tamara Krcunović, glumica; Tea Lukač, rediteljka; Mina Petrović, rediteljka; moderatorka: Ana Manojlović

19.30 Dirigentkinja (De Dirigent, Holandija, Belgija, 2019, 137’) drama, r. Maria Peters

22.00 Znam ko si (Sé quién eres, Španija, 2000, 100’) triler, r. Patricia Ferreira

 

 

 

U EU info centru u Beogradu, 9. marta će u okviru Ženskog filmskog maratona One stvaraju, u saradnji sa Beldocs festivalom, biti prikazani dokumentarni filmovi koji su režirale autorke:

18.00 Podigni lestvicu (Hækkum rána, Island, Finska, 2021, 70′) dokumentarni film, r. Guðjón Ragnarsson

20.00 Koreni (Srbija, 2021, 80’) dokumentarni film, r. Tea Lukač

22.00 Viktorija, 15 (Srbija, 2020, 52′) dokumentarni film, r. Mina Petrović

Mađunarodni dan žena u Novom Sadu obeležavamo aktivnostima u okviru Međunarodnog sajma knjiga „EuZaTebe na Glavnoj bini“, radionicom Super čitanjac – čita se knjiga Od čitanja se raste, Jasminke Petrović, dok radionicu vodi Milan Tripković.

Istog dana u 17 sati biće održana diskusija na temu Šta je rod u jeziku i književnosti? u kojoj će učestvovati: Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade 2023, dr Žarka Svirčev, članica žirija NIN-a 2023, Olja Petronić, prevoditeljka sa francuskog jezika i Relja Dražić, Nojzac, izdavač NIN-ove pobedničke knjige 2023.

U EU info kutku u Nišu, 10. marta od 17 sati, biće organizovani Književni razgovori „Žene stvaraju – razgovori koji pokreću” sa pesnikinjom Draganom Mladenović. Radionica „Društvene mreže kao izvor informacija i oružje u borbi za rodnu ravnopravnost” koju vodi Iva Parađanin Lilić, autorka podcasta Tampon zona, biće održana 21. marta od 12 sati. U Narodnom pozorištu u Nišu, 31. marta od 20 časova gostuje Reflektor teatar pozorišnom predstavom „Devojčice“, o ženskom odrastanju u Srbiji danas, u režiji Milene Minje Bogavac.

 

 

Od 7. marta do kraja meseca, krećemo sa emitovanjem serijala Iz moje čitanke – TAMPON ZONA specijal u saradnji sa #EUzaTebe, „Njena priča“. Sa poznatim domaćim istraživačicama koje se bave izučavanjem i rasvetljvanjem ženske uloge u istoriji Srbije, prepričavamo najvažnije događaje i govorimo o znamenitim ženama koje su uticale na emancipaciju i poboljšanje položaja žena kod nas. Uz prijemčive razgovore, anegdote i zanimljive detalje otkrivamo dešavanja koja zaslužuju da se nađu u svakom udžbeniku istorije, kao i o značaju 8.marta i toga šta on predstavlja. Detaljan program serijala Iz moje čitanke – TAMPON ZONA „Njena priča“ možete naći na www.tamponzona.rs.

Međunarodni dan žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine, i njujorški marš. Više od 15.000 žena je tražilo kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja Klara Cetkin, a prvi Dan žena proslavljen je 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.