U centru Beograda danas je obeležen Dan Evrope, a generalna sekretarka Evrpskog pokreta u Srbiji (EPuS) Maja Bobić tom prilikom istakla je da većina mladih u Srbiji smatra da će članstvo u Evropskoj uniji (EU) omogućiti bolje obrazovanje i više ekonomskih mogućnosti, prenosi Tanjug.

Mladi očekuju i veću mobilnost građana, uređeno društvo koje funkcioniše po pravilima, rekla je Bobić.

„Sa druge strane, građani strahuju da će se ugroziti poljoprivreda, da članstvo neće biti ekonomski isplativo, da će biti mnogo gubitnika tranzicije i reformi“, rekla je Bobić tokom ulične akcije na Trgu Republike u Beogradu, koju je organizovao EPuS povodom obeležavanja Dana Evrope.

Ona je dodala da je cilj te akcije, na kojoj su pripadnici EPuS-a razgovarali sa građanima i delili im informativne i promotivne materijale o evropskim integracijama Srbije, približiti građanima EU.

„Tokom cele godine pričamo o reformama, političkim temama, pregovorima, kao i o tome gde se Srbija trenutno nalazi, ali retko imamo priliku da od građana čujemo njihova mišljenja o EU, strahove i očekivanja“, dodala je Bobić.

Savetnica za komunikacije delegacije EU u Srbiji Nadežda Dramićanin istakla je da je obeležavanje Dana Evrope prilika da se sa građanima otvoreno razgovara o programima EU za mlade, preduzetnike, poljoprivrednike, kao i o drugim benefitima koje Srbiji donosi članstvo u EU.

„Veoma je bitno da građanima prenesemo poruku da čak i ako još uvek nisu građani EU, mogu već sada da se uključe u debatu i da kreiraju EU kakvu žele“, navela je ona i pozvala građane da se informišu na sajtu euinfo.rs o manifestacijama koje će u okviru kampanje „Evropa otvoreno“ tokom maja biti održane širom Srbije.

Ona je podsetila da je ta kampanja počela kada je juče komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han posetio Obrenovac, gde je otvorio sportsko takmičenje za đake iz Srbije.

Kako je najavila, danas se otvara i EU info kutak u Novom Sadu, a sutra će u Domu omladine u Eu info centru u Beogradu biti organizovan Dan otvorenih vrata.

Akciju je organizovao Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa delegacijom EU i EU info centrom u Beogradu.

Izvor (i galerija): Tanjug