Zgrada Sokolskog doma u Šapcu, izgrađena davne 1934. godine, povratiće stari izgled zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO. Na taj način, mlađe generacije će imati adekvatne uslove za sportske i društvene aktivnosti, ali se radi i na očuvanju tradicije i sećanja na uspešne sportiste koji su prve korake napravili na terenima Sokolane.

„Sokolana je za Šapčane više od sportskog objekta. Njenom rekonstrukcijom stvoriće se bolji uslovi za rad brojnih sportskih klubova i saveza. Osim toga ova zgrada je od velikog kulturno-istorijskog značaja, kao spomenik kulture, pa je njena obnova višestruko značajna za ceo naš grad“, kaže predsednik Skupštine grada Šapca prilikom obilaska radova Nemanja Pajić.

Za rekonstrukciju zgrade Sokolskog doma, koja obuhvata unutrašnje, elektro i mašinske radove, rekonstrukciju sistema za grejanje i fasadu, Evropska unija je opredelila 150.000 evra, a 100.000 evra obezbeđeno je iz gradskog budžeta.

Sokolski dom je izgrađen dobrovoljnim prilozima građana, donacijama grada i države, a svečano ga je otvorio kralj Aleksandar Karađorđević, dok je 2005. godine zgrada proglašena za spomenik kulture. Ipak, neodržavanje uzrokovano nerešenim imovinskim odnosima dovelo je do trenutnog ruiniranog stanja, oštećene tavanice, izlupanih prozora, uništenog parketa.

„Veoma sam srećan što će ovaj hram sporta biti obnovljen kako zaslužuje. Ja sam ovde još 1959. igrao na šljaci, tek kasnije je došao beton, nema sportiste koji je uspeo, a da nije trenirao ovde“, rekao je Petar Fajfrić, legenda šabačkog i jugoslovenskog rukometa.

Rok za završetak radova je 100 dana, a sve aktivnosti se sprovode u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika, kažu iz šabačke gradske vlasti.

Prilikom realizacije projekta posebna pažnja će biti usmerena na aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, a kojima će se regulisati upravljanje objektom kao i njegovo korišćenje što će svakako doprineti održivosti projekta i očuvanju šabačke Sokolane. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji finansira Vlada Švajcarske.