Obnovljena je i otvorena Gimnazija u Obrenovcu

0

Gimnazija u Obrenovcu, koja je najviše od svih školskih ustanova stradala tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. obnovljena je i danas svečano otvorena. Obnovu i opremu finansirale su Evropska unija i Kraljevina Norveška sa 625.000 evra. Uz brojne zvanice, nastavnici i đaci zajedno su proslavili školsku slavu Svetog Savu.

Kraljevina Norveška izdvojila je 462.000 evra za unutrašnju rekonstrukciju, kupovinu nameštaja i učila. Građevinski radovi obuhvatali su malterisanje i krečenje zidova, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije i nabavku nameštaja. Zamenjene su električne instalacije i podstanica za grejanje, a radijatori su popravljeni.

EU je sa 163.000 evra finansirala izradu neophodnih studija i glavnog projekta za obnovu ovog objekta, a potom i obnovu fasade, krova i nabavku nameštaja i opreme.

Direktor Gimnazije Protić: Neuporedivo je bolje nego pre poplava

Photo: UNOPS

Photo: UNOPS

Nastavnici i đaci dobro se sećaju poplava u kojima je njihova Gimnazija, sagrađena davne 1928. godine, bila potpuno devastirana. „Celo prizemlje je bilo potopljeno, voda je bila na visini od metar šezdeset, a u dvorištu do koševa – do dva metra i osamdeset santimetara“ seća se direkotr Gimnazije Ivica Protić. „Sva oprema nam je stradala, uništeno je bilo oko 7000 knjiga. Popucali su podovi, kompletan nameštaj je uništen u prizemlju i šteta je bila višemilionska“.

Nastavnik sociologije Ivan Jovanović pamti kako je u danima nakon poplave domar u fiskulturnoj sali ulovio ribu. Priča kako je pre poplava škola bila skromno opremljena ali su učenici postizali dobre rezultate na državnim takmičenjima. Ne krije sreću i optimizam: „sada smo dobili nekoliko kabineta za sekciju informatičara, za sekciju društvenih nauka, jezika, možete da primetite da imamo i belu i crnu tablu, da gotovo svaka učionica ima projektor, imamo i video nadzor“.

Photo: FoNet – director Ivica Protic

Photo: FoNet – director Ivica Protic

Neposredno nakon poplava đaci su završili školsku godinu u Brodarskoj školi u Beogradu a zatim, do danas, nastava je mogla da se održava samo na prvom spratu. Pripremajući se za školsko slavlje i doček gostiju iz Beograda, pokazuju nove učionice i kabinete. Branislav Muškatirović, učenik četvrtog razreda kaže kako se „Gimnazija se digla iz pepela. Dobili smo nove klupe, podove, zidove, učionice, ova škola je sada na evropskom nivou“. Njegov vršnjak Đorđe Paunović da „školu nismo mogli da prepoznamo. Meni se fiskulturna sala najviše sviđa. Koševi su mnogo bolji, parket je odličan.“

Direktor Ivica Protić ističe, međutim, opremu za koju kaže da je neuporedivo bolja u odnosu na ono što je Gimnazija imala pre poplava. Sada 420 đaka i 48 zaposlenih ima najsavremenije uslove za rad i učenje. „EU je donirala računare za kabinete a Norveška opremu za kabinete fizike i hemije, biologije, geografije i istorije. Mnoge ustanove, udruženja građana i pojedinci kada su čuli da je naša biblioteka stradala donirali su nam knjige tako da nam je fond knjiga sada veći i kvalitetniji nego što je bio pre poplave. Tako da smo srećni i samo možemo da kažemo – hvala“.

Sveštenik Vučaj: norveški narod i EU su prepoznali našu muku

Sreću nisu krili tokom proslave, recitala i himne svetom Savi koje su pevali zvaničnicima iz Beograda. Osim šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta ugostili su i uručili zahvalnice ambasadoru Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstadu, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbić, gradonačelniku Beograda Siniši Malom, direktoru Kancelarije Vlade Srbije za obnovu od poplava Marku Blagojeviću, predsedniku opštine Obrenovac Miroslavu Čučkoviću i brojnim prijateljima koji su im pomagali.

Među njima je bio i sveštenik Aleksandar Vučaj, bivši đak obrenovačke Gimnazije. Čestitao je slavu školi a zatim zahvalio kako je rekao „norveškom narodu i našim prijateljima iz Evropske unije koji su prepoznali našu muku i bez čije pomoći ništa u Obrenovcu ne bi moglo da bude obnovljeno“

Ambasador Daveport: pomoć EU Obrenovcu se nastavlja

Evroske unija je najveći donator Srbiji u sanaciji posledica poplava i to se posebno vidi u Obrenovcu. „Evropska unija obnovila je šest škola u Obrenovcu, izgradnja nove škole u naselju Poljane privodi se kraju, a nastavljamo sa pružanjem pomoći za obnovu oštećenih domaćinstava, malim preduzećima i poljoprivrednicima. Što je najvažnije, EU će finansirati i projekte prevencije poplava u Obrenovcu, da bi opština bila zaštićena od sličnih katastrofa u budućnosti“, izjavio je ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport.

Nakon otvaranja obnovljene zgrade Gimnazije, on je zajedno sa predsednikom opštine Miroslavom Čučkovićem, obišao radove na izgradnji 32 stana za porodice koje su zbog poplava ostale bez kuća.

Photo: FoNet – djaci Djordje Paunovic i Branislav Muskatirovic

Photo: FoNet – djaci Djordje Paunovic i Branislav Muskatirovic

“Evropska unija je u obnovu Obrenovca posle poplava u maju 2014. uložila skoro

deset miliona evra”, podsetio je Davenport tokom obilaska radova na zgradi u Ulici Đačkog bataljona. U tom delu grada biće izgrađena 32 stana i da će EU za te svrhe izdvojiti 780 miliona evra, naveo je.

“Ovo je još jedan deo naše plodotvorne saradnje sa opštinom Obrenovac,” rekao je Davenport govoreći o izgradnji stanova za koje očekuje da budu izgrađeni do maja.

Podeli

Comments are closed.