Muzičko nasleđe Šabana Bajramovića i Esme Redžepove, proslavljenih pevača iz Niša na svetsku džez i muzičku scenu promovisao je upravo Nišvil festival. Danas se u savremenom muzičkom stilu razvija nova generacija romskih muzičkih stavaralaca, koja već prelazi granice, za početak evropske. Bend Rojaze pokreće želja mladih umetnika da svoj identitet, kreativnost  i stvaralaštvo ostvare  kroz razmenu sa muzičarima iz drugih delova Evrope, povezujući romsku i neromsku kulturu u specifičan muzički izraz i stvaralaštvo.

Rojaze – Roma Jazzing Europe je bend mladih muzičara nastao u okviru Nišvil džez festivala. Zahvaljujući njihovim nastupima, ovog proleća će se romska muzika i muzika Balkana čuti  na festivalima Welcome in Tziganie u Francuskoj i Balkan Traffic u Belgiji.

Spoj osam mladih muzičara iz Srbije, Francuske i Belgije na muzičkoj sceni omogućio je projekat Rojaze (Roma Jazzing Europe) koji realizuje  Nišvil Fondacija uz podršku Kretivne Evrope. Tokom Nišvil džez festivala 2021. mladi muzičari su zajedno sa muzičkim koordinatorima iz sve tri zemlje i iskusnim džez muzičarima u rezidenciji pripremili zajednički repertoar, a zatim kroz celovečernji nastup na Museum Youth stage-u zavredili prve aplauze i ovacije.

„Spoj romske muzike i džeza je prilika da se mladi romski umetnici upoznaju sa novim potencijalima i mogućnostima nasleđa tradicionalne pesme. Upravo zato, deo tima iz Srbije izvodi dobro poznate standarde Šabana Bajramovića u potpuno novom džez aranžmanu“, ističe Željko Ljubić, član Rojaze tima iz Srbije.

„Nastup na velikoj bini sa kolegama iz Belgije i Francuske prilika je da se nauči više o romskoj tradiciji ovih zemalja, ali i da se kroz zajednički nastup osnaže lični i profesionalni kontakti“, dodaje Ljubić.

Balkan Trafik festival kao mesto susreta i razmene

Ovog proleća, od 28. aprila do 1. maja, bend će se predstaviti publici Balkan Trafik Festivala u Briselu. Među više od 150 izvođača, mladi muzičari iz Rojaze benda nastupiće pored velikana kakav je muzičar Goran Bregović u zajedničkoj misiji promocije muzike Balkana.

Balkan Trafik festival nastoji da kulturu Balkana ne samo predstavi publici u Belgiji, već da pokrećući saradnju i otvorenu umetničku razmenu  pruži temelje boljem razumevanju, zajedništvu  i integraciji. Doživeti i razumeti Balkan kao nasleđe UNESCO-a, to je motiv sa kojim Balkan Trafik festival pristupa kulturi od Jadrana do Crnog mora, posebno negujući uticaje koje jevrejsko, muslimansko i romsko nasleđe imaju na stvaralaštvo, običaje i život ljudi na Balkanu. Romska kultura, njena rasprostranjenost i neomeđenost državnim granicama omogućila je Festivalu pristup mnogim romskim stvaraocima širom Evrope.

Kroz muziku prevazilazimo predubeđenja

EU4Balkans festival koji je održan u Beogradu od 29. do 31. marta u okviru Balkan Trafik Festivala dao je priliku mladim umetnicima poput Silvije Sinani iz sve popularnijeg romskog rep benda Pretty Loud da podele iskutva i razmišljanja na temu osnaživanja žena i inkluzije. Mladi umetnici, susreli su se i sa džez muzičarima iz Rojaze (Roma Jazzing Europe) benda. Festival u Beogradu predstavlja način afirmacije zajedničkih vrednosti poput inkluzije, solidarnosti, multilateralizma i globalnog partnerstva. Ovo je pokušaj prevazilaženja često pogrešnih predrasuda o Balkanu.

Ovaj tekst je deo proslave Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila. 

Podrška Evropske unije društvenom uključivanju, obrazovanju i zapošljavanju vredna je 91 milion evra, od 2014. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. 

EU podržava projekte u Srbiji koji imaju za cilj pravedniji pristup osnovnim socijalnim uslugama, bolju zdravstvenu zaštitu, uključenost svih grupa na tržištu rada, visoku stopu zaposlenosti i bolju zaštitu prava radnika.