Nova trojka, novi izazovi. Prethodna trojka, koju su činile Nemačka, Portugalija i Slovenija, bila je obeležena naporima za suzbijanje COVID-19 pandemije. Za novi trijumvirat, koji čine Francuska, Češka Republika i Švedska, ulozi su veliki, s obzirom na to da se svet suočava sa velikim izazovima i promenom poretka kakav poznajemo.

Izazov predsedavanja EU postaja još složeniji usled ničim izazvane i neopravdane ruske agresije na Ukrajinu – pridruženu državu EU. U takvom nepovoljnom kontekstu, Francuska je morala podneti značajan teret, dok je njen, nedavno ponovno izabrani predsednik Emanuel Makron, postao broj 1 krizni menadžer EU. Kako je Francuska uspela da prilagodi prioritete u svom programu predsedavanja od momenta izbijanja ratnog sukoba? Na koji način su francuski napori učinili Evropu suverenijom? Da li je visoko očekivana Konferencija EU-Zapadni Balkan ispunila nadanja?

Dok Francuska dirigentsku palicu predaje Češkoj, a EU razmišlja na koji način reafirmisati evropsku budućnost Ukrajine, rat ipak nastavlja da besni. S obzirom da je već na svojoj koži osetila invaziju tokom Praškog proleća 1968. godine, čini se da je Češka u dobroj poziciji da se snažno zalaže za pojačavanje igre. Ipak, s obzirom da EU27 mora da postigne jednoglasnost u pogledu šestog paketa sankcija, a broj ukrajinskih izbeglica je u konstantnom porastu, ova centralnoevropska zemlja imaće važnu ulogu medijatora u narednih šest meseci. Šta još EU može da učini kako bi ovaj rat bio okončan? Kako EU može interno osnažiti sebe u narednom periodu koristeći rezultate Konferencije o budućnosti Evrope? Šta će biti sa proširenjem? Da li će ideja faznog pristupanja postati nova paradigma za ponovno osnaživanje ove politike od vitalnog geopolitičkog značaja?

Na ova i druga relevantna pitanja biće odgovoreno na ovom CEP događaju.

AGENDA

Otvaranje događaja i predstavljanje govornika (5 minuta)

Panel diskusija (60 minuta)

  • Nj. E. Emanuel Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji
  • Nj. E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji
  • Nj. E. Tomaš Kučta, ambasador Češke Republike u Srbiji
  • Milena Lazarević, ko-osnivačica i programska direktorka (CEP)


Moderator: Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora, CEP

Diskusija sa publikom (25 minuta)

* Radni jezik događaja je engleski. Simultani prevod na srpski je obezbeđen.

*Događaju prisustvuju pozvane zvanice. Ukoliko želite da prisustvujete, kontaktirajte nas na office@cep.org.rs. S obzirom na činjenicu da je broj učesnika ograničen, sve prijave će biti pregledane i potvrđene od strane CEP-a.