Predsednik Junker je početkom nedelje odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića u kom je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg razvoja situacije u odnosima između Srbije i Hrvatske i pozvao na povratak konstruktivnom bilateralnom dijalogu.

Predsednik je u svom odgovoru istakao da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati, kao i same države članice EU. Ovi principi su obaveza celog regiona. EU očekuje od svih zemalja u regionu da te obaveze ispunjavaju.

Kako je naglasio predsednik Junker, Evropska komisija je u okviru svojih nadležnosti uvek bila snažno posvećena poštovanju žrtava i sećanju na ratne zločine počinjene u Evropi. Zakoni EU smatraju krivičnim delima zločine mržnje na nacionalnoj osnovi kao i javno podsticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijalizovanje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnih zločina). Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne da osiguraju da ti zločini budu kažnjivi dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom.

Kako je istakao predsednik Junker, dug put ka pomirenju između naroda zahteva zajedničke i iskrene napore svih strana i na svim nivoima kako bi se priznali činovi nepravde iz prošlosti bez predrasuda i zajedno prevazišli, pripremajući tako teren za zajedničku budućnost zasnovanu na saradnji. va otvorena pitanja moraju se rešavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje. U interesu je celog regiona da se vrati takvom duhu i diskursu.