Trodnevni vikend festival reciklažne i cirkularne umetnosti po modelu 0% otpada i “zelena tranzicija u umetnosti” održan je u Nišu, u dvorištu CITY SMART kluba prvog septembarskog vikenda u organizaciji Udruženja za prirodu i društvo “Multivox”.

Festival “CircleArt” obuhvatio je niz muzičkih programa, filmskih projekcija, radionica, umetničkih intervencija, debatu na temu “zelene tranzicije u umetnosti i kulturi”, eko aktivizma, reciklaže, upravljanje otpadom, cirkularne energije, održive mode, DIY kulture, urbane održive mobilnosti, klimatske krize… Kako do koncepta 0% otpada i zašto 100% kulture?

Festival je otvoren izložbom plakata studenata Fakulteta umetnosti, a predstavljeni su i radovi realizovani tokom letnjih radionica koje su se bavile DIY kulturom, od “Zen art vrtova”, pinhole analognom fotografijom kao i izradom odevnih predmeta od odbačenih i recikliranih materijala. Otvaranje festivala pratila  je i umetnička intervencija mr Eška Kurtića, grafičkog dizajnera, poznatog niškog muraliste.

Novi koncept letnjeg festivala angažovane umetnosti, kao odgovor na sve izazove klimatske krize, obeležila je i trodnevna radionica horskog aktivizma poznatog umetnika, aktiviste, pesnika, člana Grupe Škart, poznatog pod imenom Šakrt Prota. Zainteresovani mladi umetnici, eko aktivisti i građani su, poput “NIŠta ni hor”, kroz javne probe i nastupe na gradskim lokacijama, pevajući reciklirane stihove novotalasnih niških grupa postavljali glasno pitanja i otvarali teme značajne za zajednicu.

Tokom festivalskih dana bilisu vidljivi ne samo reciklirani otpad, već i „Koncerti bez struje”. Na festivalu su nastupili poznati slem pesnik, Bojan Ilić Bokerini, sve poznatija kantautorka i glumica koja nastupa pod imenom Duda Buržujka, i Kontroverzni Di-džej, dok su se u pozadini sinhrono odvijale razmene ploča, stripova, i odevnih predmeta.

Za publiku bila je zanimljiva i tribina “Zelena tranzicija u umetnosti i DIY kultura”, na kojoj su govorile osnivačica FFM platforme posvećene „sporoj modi”, Dunja Jovanović, producentkinja i profesorka FDU iz tima Green Art inkubatora iz Beograda, Tijana Mićanović i Aleksandra Stanković, studentkinja doktorskih studija s Tehnološkog fakulteta Leskovac.

Na “CircluArt”-u su u okviru filmskog programa predstavljeni dokumentarni filmovi koji za temu imaju zaštitu životne sredine i ekološki aktivizam na teritoriji jugoistočne Srbije, a u produkciji udruženja, koja su prisutna više godina na civilnoj sceni, kao što su “Zeječarske inicijative”, “Generator” iz Vranja i “Nova mreža” iz Niša. Uspostavljena je uspešna saradnja sa XIV Mikro FAF-om, putujućeim filmskim festivalom, koji je predstavio svoj izbor DIY filmova iz čitavog sveta kao i izbor filmova sa ekološkim temama.

Festival je u nedelju zatvoren sadnjom saksijskog ukrasnog i začinskog bilja, kao i servisiranjem i održavanjem  bicikala.

Jasnom porukom “0% otpada, 100% kulture”, otvorena su vrata za nove i izazovne teme, ali globalno veoma aktuelne, kao što su „zelena transformacija u umetnosti“, cirkularna i  “uradi sam umetnost”, „spora moda“ nasuprot potrošačkom modelu i industriji mode kao jednom od zagađivača životne sredine, značaj malih održivih lokalnih zajednica, eko aktivizma i angažovane umetnosti, udruživanja i solidarnosti. Novi akteri, kao i njihovo stvaralaštvo  na umetničkoj i ekološkoj sceni u nastajanju, su samim tim  postali  vidljiviji.

Prvi festival reciklažne i cirkularne umetnosti u Nišu podržala je i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Inače, projekat je dobio podršku Švajcarske vlade, u okviru projekta “Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fond.

Fotograf: Dušan Dragosavljević (Multivox)