“BioSens kuhinja” radonica okupila je više od 20 mališana koji su imali priliku da dođu do novih, interesantnih saznanja o alternativnim proteinima od dr Ivane Gađanski i njenih koleginica istraživačica, koje se bave biomolekularnim inženjerstvom i ćelijskom poljoprivredom.

Radionica je organizovana u okviru programa Zelena serija, i to u saradnji EU info pointa Novi Sad i Instituta BioSens. Posetioci su bili deca od 6 do 11 godina sa svojim pratiocima, pa su tako najmlađi novosađani i novosađanke imali priliku i da posete ovaj značajni naučni objekat.

Kultivisano meso i alternativni proteini pojmovi su koje su naučnice sa Insituta BioSens približile ne samo najmlađima, već i njihovim pratiocima.

„Razgovarali smo o tome kako se pravi kultivisano meso i koje su prednosti ovog načina dobijanja mesa. Radionica je bila tako osmišljena da deca aktivno učestvuju – i postavljaju pitanja i sami zaključuju, što su sve sjajno radili i pokazali da i te kako imaju smisla za nauku“, istakla je Ivana Gađanski nakon radionice.

Iako je, kako sama kaže imala blagu tremu pred ovom, veoma zahtevnom publikom, učesnici su bili veoma zainteresovani i radoznali, što ju je posebno obradovalo.

„Važno je stalno podsticati i održavati dečiju radoznalost“, smatra dr Gađanski.

Majka jedne od devojčica, koja je prisustvovala radionici, rekla je kako joj se veoma dopao način na koji su naučnice približile deci nepoznate pojmove poput ćelija, bioreaktora, efekta staklene bašte, ali i i 3D štampu.

Mališani su na kraju radionice učestvovali u kvizu i vrlo preciznim odgovorima na pitanja pokazali koliko su pažljivo pratili sadržaj. Najzad, zabavili su se sklapanjem hamburgera od delova specijalno štampanih za ovu priliku na 3D štampaču.