Održano finale takmičenja „Put oko Evrope“

0

Dvanaestogodišnji Andrija Tucić pobednik je košarkaškog takmičenja „Put oko Evrope“ u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji. Andriju nije sprečilo ni to što je bio najmlađi od petoro finalista i bio je najprecizniji u šutiranju sa devet pozicija na terenu u dvorištu osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Beogradu.

Finalisti su bili bolji od konkurenciji tokom manifestacije „Grad Evrope“, koja je održana 11. maja na trgu Nikole Pašića, u okviru proslave Dana Evrope. Takmičari su dobili veliku podršku osnovaca u publici, a Andrija se zbog svoje preciznosti može pohvaliti drugarima da ima novi bicikl, i to jedan koji će svakako skrenuti pažnju.

Ono Bike je dvotočkaš inovativnog dizajna dugačak gotovo tri metra, dizajniran u Srbiji i proizveden uz finansijsku podršku EU kroz program Climate-KIC. Nagradu mu je uručio šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. O zaštiti životne sredine važno je govoriti od najranijeg uzrasta, smatra on.

„Drago mi je da mogu da razgovaram sa mladima koji su budućnost Srbije i vidim kako oni razmišljaju“, kaže ambasador, koji dodaje da je škola „Drinka Pavlović“ već učestvovala u EU projektima, da se nada nasta

Finaliste je pozdravila i nekadašnja košarkašica Nataša Kovačević, ambasadorka Medjunarodne košarkaške federacije (FIBA) za sport i omladinu, koja kaže da su vannastavne aktivnosti veoma važne za razvoj karaktera.

Ambasador Fabrici se tokom događaja oprobao i u šahu, a obišao je i muzičku sekciju gde je sa đacima otpevao pesmu „Volare“ Dina Martina.

Svoj kutak imali su i ekomusketari, inicijativa škole „Drinka Pavlović“ koja od 2005. godine radi na osvešćivanju osnovaca o važnosti zaštite životne sredine.

„Statistika kaže da će do kraja veka, na planeti živeti 11 milijardi ljudi. Ako se ne budemo ponašali racionalno, nećemo imati dovoljno resursa. Na našoj generaciji je da vama ostavimo planetu u što boljem stanju“, poručuje ambasador ekomusketarima.

Podeli

Comments are closed.