Narodna biblioteka u Jagodini organizovala je dva događaja u okviru aktivnosti projekta EUTEKA. Osnovci u toj opštini mogli su da se takmiče u kvizu znanja o Evropskoj uniji, a nove detalje o zemljama članicama mogli su da saznaju tokom sajma organizovanog u Centru za kulturu Jagodina.

U kvizu su učestvovali učenici šestog razeda iz tri jagodinske osnovne škole, po četvoro u svakoj ekipi. Publiku su činili njihovi nastavnici i odeljenski drugovi. Timovi su se nadmetali u poznavanju, istorije, geografije, kulture, simbola i vrednosti EU.

„Događaj je potpuno uspeo, ostvario je i edukativni i zabavni zadatak. O tome, možda, najbolje svedoči mnogo puta ponovljena rečenica onih koji su se našli u publici, kako žele da se prijave i sledeći put“, kažu iz biblioteke.

Na sajmu su učestvovali učenici iz  šest  osnovnih škola iz Jagodine i obližnjih sela. Među njima su bili i učenici Škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora “11. maj”. Publiku su činili njihovi školski drugovi, nastavnici, roditelji i drugi zainteresovani.

Događaje je podeljen na dva dela. U prvom, učenici su predstavili dvanaest evropskih zemalja. Štandovi su dočarali duh i specifičnosti određene zemlje predstavljanjem raznih predmeta, ličnosti i zanimljivosti karakterističnih za nju. U drugom delu, prikazan je kulturno-umetnički program kojim su, kroz poeziju, pesmu i igru, dočarane razlike i zajedništvo među narodima evropskih zemalja.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Aktivnosti EUTEKA ove godine su deo krovne kampanje Delegacije EU u Srbiji i EU info mreže #EUzaTEBE.