Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, potpisao je pismo o namerama o otvaranju Evropske kuće u Kragujevcu, sa gradonačelnikom Kragujevca, Nikolom Dašićem, na Investicionoj konferenciji „Nove mogućnosti za investiranje 23“.

„Posle Beograda, Novog Sada i Niša, odlučili smo da otvorimo Evropsku kuću i u Kragujevcu i zahvalni smo lokalnoj samoupravi što nam je obezbedila lokaciju. To je kuća u kojoj će Evropa biti otvorena građanima, preduzetnicima, nastavnicima, mladima, kulturnim aktivistima, civilnom društvu i naravno biznisu. Naša kuća povezuje institucije Evropske unije sa građanima i približava Šumadiju i Kragujevac evropskim vrednostima“, rekao je ambasador Žiofre, i najavio otvaranje 2024.godine.

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji i ovo će biti četvrta Evropska kuća koja se otvara u Srbiji.

„Naša misija je da Srbija postane još veći deo evropske privrede dok se nalazi na putu integracija Evropske unije. Mi moramo da pomognemo srpskoj vladi da stvori bolje okruženje za srpske privrednike da napreduju, inoviraju i rastu. Evropska unija je glavni donator u Srbiji. Iz Evropske unije u Srbiju je u poslednjih nekoliko godina stiglo preko 60 odsto investicija. Želimo da budemo sigurni da će srpska ekonomija biti spremna da bude konkurentna kada postane deo jedinstvenog tržišta Evropske unije, a to znači da moramo da stvorimo kapacitete u malim i srednjim preduzećima, da pomognemo proizvođačima da budu produktivniji, osiguramo da država i državne ustanove budu jake, otporne i sposobne da se nose sa konkurentnim pritiskom jedinstvenog tržišta kao i da pomognemo izgradnju infrastrukture koja je neophodna preduzećima u ovom procesu“, kazao je ambasador Žiofre.

Kragujevac je grad sa dugom istorijom i bitan deo Srbije, koji, kao privredno područje, ima snažnu budućnost.

„Jako je dobro što se nama Delegacija EU približava na taj način direktno, na lokalnom nivou. Najveći benefit, pored toga što ćemo u kući Evropske unije moći da svedočimo kulturi same Evrope i svim našim istorijskim sličnostima, moći i konkretno, svako od nas građana da se upozna sa projektima i učestvuje u komunikaciji sa EU“, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.