Centar za negu u zajednici svečano je otvoren u Somboru kao deo projekta „Inovantne usluge za starije u lokalnim zajednicama (I-CCC)“ s ciljem da unapredi njihov položaj u zajednici. Poseban akcenat u svim aktivnostima planiranim ovim projektom jeste na starijim osobama koje boluju od demencije i njihovim negovateljima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da u Evropi trenutno od demencije pati oko 10 miliona ljudi, a taj broj bi se do 2030. godine mogao udvostručiti. U Srbiji se procenjuje da oko 140 hiljada osoba boluje od ove bolesti. Imajući u vidu da je ova grupa ljudi pod velikim rizikom od društvene marginalizacije, zlostavljanja i neadekvatnog negovanja,  usluge koje će biti realizovane u okviru projekta obuhvataju i kućne posete osobama sa demencijom, ali i podršku kroz različite aktivnosti i preventivne mere, kao što su kognitivne vežbe za osobe sa dijagnostikovanom demencijom u cilju usporavanja toka bolesti. Obučeni volonteri posećivaće korisnike najmanje jednom nedeljno i pored psihosocijalne i praktične podrške imaće redovne kognitivne vežbe na tabletima koje je razvio Istraživački institut Joanneum iz Austrije.

Dušanka Golubović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, istakla je na otvaranju Centra, da Ministarstvo nastavlja politiku deinstitucionalizacije, što će poboljšati potrebe pojedinca. Politika se mora bazirati na razvoju različitih usluga u zajednici, a Centar je dobar primer takve inovantne usluge, rekla je ona.

„Ono što jeste važno za Ministarstvo, to je pre svega način na koji je ova projektna usluga planirana i na koji će da se izvršava i jedan integrisani pristup koji uvažava potrebe korisnika“, rekla je državna sekretarka, Dušanka Golubović.

Centar će pružati edukacije neformalnim negovateljima i starijim korisnicima centra, radionice heklanja, slikanja i izrade ručnih radova, a obezbeđeni su i biblioteka i prostor sa računarima, gde će korisnici moći da uče i razvijaju lične informatičke veštine.

„Odabrana su dva grada u Srbiji, Sombor i Pirot, upravo zbog svoje inovantnosti i mogućnosti da ulažu u nove usluge i ovo je praktično pilot projekat. Ukoliko bude dobro radio pokušaćemo da i u drugim opštinama to razvijemo“, rekla je Nataša Todorović ispred Crvenog krsta Srbije.

Projekat Crveni krst Srbije od novembra 2020. godine sprovodi u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom, a uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.