Od 19. do 23. juna, imaćete priliku da pogledate najaktuelnija ostvarenja francuske filmske produkcije, poput Drugog čina Kentena Dipijea koji je otvorio Kanski festival. Osim filmova savremene produkcije, ove godine, u omaž Olimpijskim igrama koje će biti održane u Parizu, biće predstavljen i ciklus filmskih ostvarenja na temu sporta, od kojih će jedan dan, u okviru manifestacije Najkraći dan biti prikazan i izbor filmova na temu skejtbordinga, koji je odnedavno postao olimpijski sport.

Ulaz je slobodan. Detaljan program Festivala francuskog filma možete pogledati OVDE.

 

Festival će pored čuvenog srpskog glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, otvoriti francuski reditelj Ladž Li i glumac Aleksi Manenti, čiji će film Nepoželjni biti prikazan prvog dana festivala.

 

Osim sada već tradicionalnih mesta prikazivanja (Kosančićev venac, plato između kula poslovnog centra Ušće, Silosa Beograd i MTS dvorana), ove godine je uvedena nova lokacija – Beograd bašta na Zvezdari, park koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina bio bioskop na otvorenom. Osim u Beogradu, Festival Francuskog Filma biće održan i u Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

 

U okviru ciklusa Sport na filmu, biće prikazani Home Games (2022) u režiji Alise Kovalenko, Veštice sa Istoka (2021, r. Ćilijen Faro) i Slalom (2021, r. Šarlen Favije).

 

 

U okviru Off programa – filmovi o skejtobordingu, biće prikazani Magenta Brutalista (2023, 11’), svojevrsno putovanje u brutalističku arhitekturu francuskih predgrađa, nastanjenu betonskim katedralama i nasukanim kamenim vanzemaljskim brodovima, kao i Klub poznatih (2023, 14’). Filmove o skejtbordingu moći ćete da pogledate na DIY Benku (ispod Brankovog mosta s novobeogradske strane).

Organizatori festivala su Francuski institut, MegaCom film i MTS dvorana.