Forum Kreativna Evropa, tradicionalni događaj Deska Kreativna Evropa Srbija svečano je otvoren 20. juna u Kolarčevoj narodnoj zadužbini u Beogradu. To je četvrti uzastopni Forum koji organizuje Desk Kreativne Evrope u Srbiji, ove godine, Forum je posvećen Evropskoj godini kulturnog nasleđa, kao i novim perspektivama odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana u oblasti kulture.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici istakao je da mu je zadovoljstvo što može da otvori Forum koji ima “posebnu dimenziju” zbog toga sto se događa u Godini kulturnog nasleđa i u vreme potvrđene opredeljenosti EU za perspektivu evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Fabrici je istakao da EU ima politike za podršku kulturi i kulturnoj diplomatiji, čiji su važni elementi kulturno nasleđe i razmena primera dobre prakse i iskustava.

Osim politika, EU ima i instrumente da podrži kulturu, rekao je Fabrici i čestitao Srbiji na dosadašnjem ušešću u programu Kreativna Evropa.

“U posebnom pozivu (Kreativne Evrope) za godinu kulturnog nasleđa, od 29 dodeljenih projekata tri predvode srpske institucije a učestvuju u još šest projekata. To Srbiju stavlja na listu najuspešnijih zemalja, zajedno sa Italijom i Francuskom”.

Fabrici je posebno pomenuo i druge programe EU koji mogu da budu važni i za kulturno nasleđe, kao što su Erazmus, Horizon 2020 i Evropa za građane.

On je istakao i da EU podržava očuvanje kulturnog nasleđa u Srbiji i naveo da je  uz podršku EU obnovljena Sinagoga u Subotici a da predstoji otvaranje obnovljene Tvrđave Bač.

“Srbija je zemlja koja ima bogato kulturno nasleđe koje treba učiniti vidljivim velikom broju ljudi, građanima, turistima… Srećni smo što smo deo tih napora da učinimo dostupnim te dragulje što većem broju ljudi”, rekao je Fabrici.

Bugarski ambasador Radko Vlajkov pozdravio je učesnike u ime zemlje koja predsedava Savetom EU i čija je Ambasada u Srbiji učestvovala u organizaciji Foruma zajedno sa Delegacijom EU, mrežom EUNIC Global i Bugarskim državnim institutom za kulturu.

Predstavnica Generalnog direktorata EU za obrazovanje i kulturu Karmela Kotunjo, koja će 22. juna u okviru Foruma predstaviti novi program Kreativna Evropa za period od 2021. do 2027. godine i njegovu međunarodnu dimenziju, takođe je istakla značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana i EU u oblasti kulture.

“Kultura je ono što smatramo ključem za otvaranje vrata za razmenu, saradnju i za rast – ekonomski i društveni…”, rekla je ona.

Karmela Kotunjo je istakla da je kutlura ključ i za Strategiju EU za međunarodne odnose, koja naglašava ukog kulture kao ključnog faktora za društveni i ekonomski razvoj, za izgradnju mira i interkulturni dijalog.
Forum Kreativna Evropa traje do 22. juna i održava se na više lokacija u Beogradu, među kojima je i EU info centar.