Otvoren konkurs za izbor „Evropske prestonice kulture“ 2021.

0

Evropska komisija raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za izbor „Evropske prestonice kulture 2021.“ iz zemlje kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Poziv je otvoren do 23. oktobra 2015. godine. Komisija će organizovati informativnu sesiju u Briselu 13. februara.

U skladu sa zakonskim propisima EU, na konkursu mogu učestvovati samo gradovi iz zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU koje učestvuju u programu Kreativna Evropa u trenutku njegovog raspisivanja (23. decembra, 2014).

Ustanovljena 1985, Evropska prestonica kulture jedna je od inicijativa Evropske unije. Tokom godina, inicijativa je po svom obimu i razmeri prerasla u jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi.

Svrha inicijative je da veliča raznovrsnost evropskih kultura i naglasi njihove zajedničke karakteristike, na taj način promovišući uzajamno razumevanje i interkulturalni dijalog i povećavajući osećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru među građanima.

Titula Evropske prestonice kulture može doprineti i dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju gradova jer njima i regionima kojima pripadaju može poslužiti kao snažno oruđe za sopstvenu revitalizaciju, ubrizgati novu dozu vitalnosti njihovom kulturnom životu, podstaći kreativnost u njima, poboljšati im imidž kako na nivou Evrope tako i na međunarodnom nivou, te može unaprediti njihovu društvenu koheziju.

Jedan od gradova iz sledećih zemalja kandidata odnosno potencijalnih kandidata za članstvo u EU će poneti ovu titulu u 2021: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Island, Crna Gora i Srbija.

Pozivaju se zainteresovani gradovi da pažljivo pročitaju tekst konkursa i podnesu prijavu najkasnije do 23. oktobra 2015 na ovom linku

Komisija će 13. februara organizovati informativni sastanak u Briselu (Ulica Jozefa II). Radni jezik sastanka će biti engleski, bez mogućnosti prevoda.

Zainteresovani gradovi se mogu prijaviti za učešće slanjem elektronske pošte na EAC-ECOC@ec.europa.eu do 30. januara (dozvoljeno je prisustvo najviše dva predstavnika iz svakog grada). Broj mesta je ograničen a učešće na sastanku je besplatno.

Saznajte više o akciji EU “Evropska prestonica kulture” na: ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm

Podeli

Comments are closed.