Francuska godišnje primi u proseku 235.000 stranih studenata i po tome je ukupno četvrta zemlja na svetu, a prva neanglosaksonska zemlja po izboru inostranih studenata. Kako aplicirati za studije u Francuskoj i šta je potrebno znati o tome, studenti i svi zainteresovani mogli su da čuju na prezentaciji koja je održana u EU info kutku u Nišu.

Francuski visokoškolski obrazovni sistem nudi raznovrsne programe studija iz velikog broja oblasti tehničkih i društveno-humanističkih nauka. Univerziteti su rasprostranjeni ravnopravno u gotovo svim francuskim regijama, od Sorbone koja je osnovana pre više od 760 godina, do savremenog kampusa Univerziteta Sophia-Antipolis u Nici. Moguće je studirati sve oblasti i steći nacionalne diplome, a nastavni program u potpunosti je prilagođen Bolonjskoj deklaraciji.

Stipendije Vlade Francuske dodeljuju se za master 2 (petu godinu studija) i doktorat u ko-mentorstvu. Kako je navedeno, za master 2 mogu konkurisati svi motivisani studenti koji su završili osnovne studije ili su na poslednjoj godini četvorogodišnjih studija. Dobro poznavanje francuskog jezika je prednost, ali postoji mogućnost konkurisanja i za određene programe koji se odvijaju na engleskom jeziku. Prednost će imati studijski projekti koji se uklapaju u postojeću saradnju Francuske i Srbije.

Pored uspeha tokom školovanja, za studente je posebno važno i neformalno obrazovanje i aktivnosti van nastave, što će biti dodatni plus prilikom selekcije kandidata.

U skladu sa francuskim diplomatskim prioritetima, Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske promovišu ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Kako navode, u fokusu će ove godine biti teme rodne ravnopravnosti i mere za borbu protiv klimatskih promena. Kandidature iz ovih oblasti biće razmatrane sa posebnom pažnjom.

Rok za konkurisanje otvoren je do 18. marta. Detaljnije informacije dostupne su na sajtu Campus France, Francuskog instituta u Srbiji ili Ambasade Francuske.

Prezentaciju su organizovali Francuski institut u Srbiji, Informativni punkt „Campus France“ i EU info kutak Niš.

Campus France u Srbiji osnovan je 2006. godine i predstavlja centar za informisanje i orijentaciju studenata i mladih profesionalaca o studijama „na francuski način“. Pruža neophodne informacije u vezi sa visokim školstvom u Francuskoj, francusko-srpskim diplomama, upisnim procedurama za sve nivoe studija, studentskim životom u Francuskoj i mogućnostima za smeštaj, finansiranjem studija i stipendijama koje dodeljuju razne ustanove.