Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport otvorio je nove prostorije EU info centra u ulici Kralja Milana 7. Obraćajući se projnim prisutnim zvančinicima, diplomatama, saradnicima i novinarima je poručio da je današnji događaj prilika da se zastane i prepozna da ima mnogo razloga da se bude optimističan kada je reč o evropskom putu Srbije.

Prema njegvoim rečima Srbija je napravila strateški izbor i EU je u potpunosti posvećena da se ona što je moguće brže kreća na evropskom putu, ocenivši da je pred našom državom mnogo izazova, ali i prilika.

“Postoji perspektiva da se u ovoj godini otvore i nova poglavlja i zajedno se radi na tome da se Srbija suoči sa izazovima koji su pred njom na tom putu, kao što su reforma javne uprave, pitanja u sferi energetike, ekologije i lokalne uprave”, kazao je ambasador Davenport.

Prema njegovim rečima, zajednička je odgovornost da bude vidljivije to što Srbija radi na evropskom putu.

Podsetivši da od 2011. godine EU Info centar radi u Domu omladine, Davenport je zahvalio na gostoprimstvu u proteklim godinama i dodao da je shvaćeno da je potrebno novo, malo prepoznatljivije mesto. On je istakao da se ovaj deo grada naziva i „kod Londona“, i izrazio nadu da će EU Info centar biti dobar sused.

“Vidimo dinamično prisustvo EU u Srbiji”, rekao je ambasador EU i podsetio na kancelarije EU u Novom Sadu, kao i to da će kasnije u toku godine biti otvoren i prostor u Nišu

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović  je rekla da je važno da, paralelno sa političkim i tehničkom procesom, strategija komunikacije bude deo pristupanja EU.

Photo: Emil Vas

Photo: Emil Vas

“Mislim da građani, uz podršku od 48 odsto za pristupanje EU, razumeju da je proces reformi neophodan Srbiji, nezavisno od toga da li je to i kriterijum za članstvo u EU. Dobro je da smo predstavili evropske integracije kao dodatnu vrednost koja nas tera da budemo brži i agilniji u svojim obavezama”, rekla je Joksimović.

Ona je podsetila da je EU najveći donator bespovratnih sredstava koje Srbija dobija kroz IPA, dodajući da će Srbija u narednih sedam godina dobiti skoro milijardu i po evra za različite projekate.

“Očekujem da ćemo do kraja juna otvoriti poglavlja 23 i 24, a potom i 25, 26, kao i poglavlja koja se tiču javnih nabavki i industrijske politike. Nezavisno od prevremenih izbora i kampanje, radićemo svoj deo posla što se tiče procesa evropskih integracija. Nastavićemo sve što treba da radimo i u tehničkom mandatu”, poručila je Joksimović.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević rekao je da mu je drago što je Delegacija EU izabrala tu opštinu za prostorije centra, ali da se nada da će oni brzo završiti svoj rad, jer to znači da će Srbija postati punopravni član Unije.

Direktor projektne firme Domaa Miodrag Trpković predstavio je hronologiju radova na EU info centru kojima su od ruiniranog prostora nastale moderne, funkcionalan prostor namenjen građanima koji žele da se informišu o EU, da dobiju publikacije koje izdaje EU info centar  i učetvuju u događajima koje će se na tom mestu u centru Beograda organizovati.

Vođa tima EU Info Centra Ljubica Marković rekla je da je glavni cilj Centra informacija i komunikacija, okrenutost građanima i njihovim potrebama da budu obavešteni i prošire znanje o tome šta EU čini u Srbiji i koji su ključni zadaci Srbije na putu ka članstvu u Uniji.

Photo: Emil Vas

Photo: Emil Vas