Srbija je na osmoj medjuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 33 o budžetskim odredbama i 13 o ribarstvu.

Na sastanku su Evropsku komisiju predstavljali komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han a Savet Evropske unije Ekatarina Zaharieva, ministarka spoljnih poslova Bugarske kao predsedavajuće Unijom.

Han je ukazao da je za otvaranje daljih poglavlja važno da bude opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije sa Kosovom.

Na konferenciji za Han je istakao je neophodnost nastavka reformi u oblasti vladavine prava i zaštite slobode govora, kao i normalizacije odnosa sa Prištinom.

“Otvorena su dva nova poglavlja na temelju principa zasluga”, ocenio je Han i pozvao Srbiju da usaglasi svoju viznu politiku sa EU, navodeći da je i o tome razgovarano na današnjoj konferenciji.

“Dalji napredak će zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom”, naveo je Han i podvukao da treba uskladiti ustavne amandmane sa preporukama Venecijanske komisije.

On je ukazao da postoje izazovi i u oblasti slobode govora, kao i da je ministarka Jadranka Joksimović, koja je predvodila srpsku delegaciju, dala obećanja da će biti ostvaren napredak u toj oblasti.

Han očekuje da Srbija otvori nova poglavlja za vreme austrijskog predsedavanja Evropskom unijom u drugom delu godine, ali je podvukao da je za to potrebno nastaviti reforme.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je predvodila delegaciju Srbije, rekla je posle sastanka da su otvorena dva vrlo važna i konkretna poglavlja.

“Poglavlje 33 nas spema da ubudućnosti na pravi nacin učestvujemo u zajedničkom evropskom budžetu kao i da budemo korisnici fondova kad budemo članice Evropske unije, dok je poglavlje 13 takodje važno za nas da uredimo oblast ribarstva”, rekla je Joksimović.

Ona je rekla da Srbija pokazuje posvećenost evropskim integracijama uz sve teškoće koje postoje i u Evropskoj uniji i u regionu, da je posvećena da prevazidje teret prošlosti i sprovede unutrašnje reforme.

„Neophodna je sinergija, da saradjujemo kao partneri i da dobijemo podršku EU“, rekla je Joksimović. Ona je dodala da na svaki mali korak u pravcu pridruživanja Srbija gleda kao na važan korak.

Joksimović se zahvalila Bugarskoj kao predsedavajućoj Uniji ovog polugodišta zato što je vratila u fokus Zapadni Balkan i proširenje i rekla da je to Srbija na pravi način iskoristila.

Ministarska spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva je istakla da je predsedavanje njene zemlje EU preoteklo u znaku jačanja evropske perpsektive zapadnog Balkana i da je kulminacija tih napora bio samit u Sofiji.