U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčicama, u EU info centru je otvorena izložba „REWOMEN – Evropsko žensko sećanje” i predstavljen mural naše street umetnice Jane Danilović.

Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju na značajne, ali nedovoljno vidljive istorijske prekretnice i promene u ženskim ljudskim, političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pravima. Pokret za oslobođenje žena je jedan od najznačajnijih pokreta za ljudska prava u 20. veku i predstavlja zajedničku evropsku istoriju, izvan nacionalnih okvira.

„Kroz ovu izložbu predstavljena je istorija borbe žena za svoja građanska i politička prava, kao što su pravo na nasleđe, pravo glasa, pravo na izražavanje političkog mišljenja. Mnoga od ovih prava danas uzimamo zdravo za gotovo, ali ono čemu težimo je isto, pre svega, pravo na slobodu od nasilja. Ovo je zaista globalna inicijativa u koju se uključuje Evropa , a ni Srbija nije izuzetak. Možda ste naišli na najnovije podatke Ujedinjenih nacija koji pokazuju da je 89 hiljada žena prošle godine bilo žrtva porodičnog nasilja i ovo je samo zvanična statistika, znamo da su prave brojke veće“, kazala je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji i istakla da uprkos naporu koji ulažemo u borbu protiv nasilja nad ženama, još uvek nam predstoji puno posla.

Izložba REWOMEN nastala je u okviru EU programa „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” koji je sproveo Arhiv Vojvodine u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i 16 partnerskih organizacija iz 10 država. Projektom REWOMEN takođe je obeležena dvadesetogodišnjica usvajanja Povelje Evropske unije o osnovnim ljudskim pravima kroz kreiranje i promociju međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi.

„Za mene je ovaj projekat bio važan i bio je jedno specifično iskustvo zato što sam kroz ovu priču shvatila koliko je do sada uvek bila prikazivana samo muška istorija. Ženska istorija skoro da nije bila ni vidljiva i na neki način mi je bilo važno da sa učesnicima u projektu kreiramo jedan ženski kulturni prostor Evrope, a i samim tim gradimo pouzdane partnere“, kazala je Ljiljana Bubnjević, predstavnica Arhiva Vojvodine koji je bio nosilac projekta Evropsko sećanje.

Street umetnica Jana Danilović, koja je izradila mural povodom „16 dana aktivizma“ učesnica je više društveno angažovanih umetničkih projekata orijentisanih na marginalizovane i ranjive grupe.

„Na temu nasilja nad ženama nisam htela da odgovorim prikazujući samo nasilje ili rezultate nasilja. Želela sam da predstavim neku vrstu otpora, podvučem značaj solidarnosti i nepristajanje na nešto što je fundamentalno neprihvatljivo i nešto što bi trebalo da je sloboda koju smo davno izborili, te da bi mi bilo drago ukoliko bi ovaj rad služio kao neka vrsta podstreka za razmišljanje u tom pravcu“, istakla je Jana Danilović prilikom otvaranja izložbe. Na nalozima EU u Srbiji, na društvenim mrežama, možete da pogledate i video o nastajanju ovog murala.

UJEDINIMO SE! Investirajmo u sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja počinje 25. novembra, kada obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Nažalost, nasilje nad ženama i devojčicama i dalje je jedno od najprisutnijih vidova kršenja ljudskih prava širom sveta. I ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja. Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju. Sprečimo. Zaštitimo.