Otvorena Međunarodna nedelja civilnog društva

0

Evropska unija podržava ulogu civilnog društva širom sveta, pa i u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, to je deo naše zajedničke politike, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva. Događaj organizuju Građanske inicijative, zajedno sa međunarodnom mrežom CIVICUS.

Građansko društvo je važan igrač u stvaranju dobre uprave, ono svojim pritiskom institucije čine odgovornim, a to je prostor za više demokratije, istakao je ambasador.

„Mislim da je ovaj događaj velika čast. Moramo da istaknemo da je Srbija domaćin ovog sastanka globalne alijanse organizacija građanskog društva i čestitam na tome i organizaciji CIVICUS i Građanskim inicijativama. Mislim da bi moto ovog okupljanja trebalo da bude rad na zajedničkim rešenjima,“ kaže Fabrici.

Dodaje i da je mnogo oblasti u kojima postoji odlična saradnja EU i civilnog društva u Srbiji, poput zaštite životne sredine, istraživačkog novinarstva ili prava manjinskih grupa.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović govorio je u ime premijerke Ane Brnabić. On tvrdi da su Vlada Srbije i premijerka od početka pružili podršku organizaciji događaja i da su pokazali da u otvoreni za saradnju s civilnim sektorom.

„Prenaglašene su kritike na račun saradnje Vlade Srbije sa civilnim društvom. Vlada će nastaviti da sluša glas civilnog društva u procesu usklađivanja regulative s evropskim zakonodavstvom,“ kaže Stepanović.

Apsolutno nema sumnje da moja zemlja, Kraljevina Holandija, stoji i stajaće snažno na strani civilnog društva širom sveta, poručuje holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol. Podršku građanskim inicijativima dao je ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kajl Skot.

Photo: Beta

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio naveo je da civilno društvo predstavlja „pravi motor reformi“, bilo da je reč o bezbednosti, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina ili osnaživanju žena.

„Jedini način da civilno društvo u potpunosti igra svoju nadzornu i ulogu motora u reformama da to čini zajedno,“ tvrdi on.

Međunarodna nedelja civilnog društva koja će biti održana od 8. do 12. aprila u Beogradu predstavlja globalno okupljanje oko 1.000 lidera civilnog društva, aktivista i građana iz različitih sektora i regiona sveta, zainteresovanih da se uključe u pronalaženje zajedničkih rešenja za globalne izazove. Događaj se održava jednom u dve godine.

Program manifestacije uključuje preko 30 sesija na različite teme, od slobode medija, preko pomoći organizacijama koje trpe napade, do povećanja odgovornosti civilnog društva.

Podeli

Comments are closed.