Otvorena obnovljena Palata pravde

0

Obnovljena Palata pravde otvorena je danas u Beogradu. Najveći pravosudni objekat u Srbiji rekonstruisan je sredstvima Evropske unije, Republike Srbije i kroz povoljan kredit Evropske investicione banke.

Ceremoniji otvaranja i obilasku zgrade između ostalih prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ambasador Fabrici kaže da je poseta radovima na rekontrukciji Palate pravde bila njegova prva zvanična aktivnost kada je stupio na poziciju šefa Delegacije EU u julu 2017. godine, kao i da je zadovoljan što su ti radovi sada uspešno završeni. Ova zgrada predstavlja pravi primer vladavine prava, ističe ambasador Fabrici.

„Vladavina prava je danas više nego ikada osnova svakog demokratskog društva, i zato je ona toliko važna u Evropskoj uniji, i ona je podjednako važna u Srbiji, koja je odlučila da postane punopravna članica, i u tom cilju da se uskladu sa principima na kojima EU počiva“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji, koji dodaje i da EU apsolutno podržava Srbiju u procesu proširenja, bez „ako“ ili „ali“.

„U smislu efikasnosti, naša pomoć je doprinela doprinela na vrlo konkretan način. Na primer, kroz podršku i saradnju sa Vrhovnim sudom Srbije, smanjeno je zaostajanje za 1.2 miliona slučajeva u poslednje vreme. Kao što sam već istakao, efikasnost je samo deo reformi. Nezavisnost i odgovornost i pravosuđa su presudni za obezbeđivanje pravde dostupne za sve“, kaže ambasador Fabrici.

 

Predsednik Vučić ističe da, po pitanju vladavine prava u celini, još mnogo toga mora da se uradi, a zahvalio se i na grantu EU.

„To je novac evropskih poreskih obveznika, beskrajno vam hvala na tome. Mi ćemo nastaviti da gradimo objekte, rekonstruišemo objekte po Srbiji, a ja vas molim da i vi nastavite da nas u tome podržavate i da pružite još veću pomoć i podršku u budućnosti“, kaže predsednik Vučić.

Ministarka Kuburović kao posebnu prednost nove zgrade ističe veći broj sudnica i kabineta.

„Posle 29 meseci, završena je rekonstrukcija Palate pravde, neko bi možda rekao da je to dug period, ali moram da vas podsetim da je to najveće infrastrukturno ulaganje Ministarstva pravde u poslednjih 40 godina. Palata pravde se dugo čekala i sedamdesetih godina prošlog veka, jer je to bio prvi objekat koji je bio namenjen isključivo za potrebe beogradskog suda, a verujem i da su sudije i tužioci čekali da se vrate na svoju staru adresu“, kaže ministarka Kuburović.

Zaposleni u Palati pravde sada će imati neuporedivo bolje administrativno-tehničke uslove za rad, a sve u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama Evropske komisije, napominje predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.

„Današnji dan ne predstavlja samo dan useljenja u zgradu koja je opremljena po najvišim standardima Evropske unije, već i iskorak u obasti vladavne prava i osnovnih demokratskih načela, jer je značaj sudske vlasti ključan za svaku državu koja teži evropskim vrednostima. Ona predstavlja osnov za poštovanje ljudskih prava i sloboda, dok nezavistan pravosudnu sistem podrazumeva i preuzimanje odgovornosti od strane nosilaca pravosudne vlasti“, kaže Stepanović.

Obnova Palate pravde deo je šireg projekta EU pomoći rekonstrukciji objekata koje koristi pravosuđe u Srbiji. Njime je obuhvaćeno preko 20 gradova, sa ciljem podrške Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa, poboljšanja uslova rada i efikasnosti pravosudnih organa.

Podeli

Comments are closed.