Foto: Tanja Drobnjak za Slobodnu zonu

Japanski film „Zlo ne postoji“ režisera Rjusukea Hamagučija otvorio je 19. izdanje filmskog festivala „Slobodna zona“ u Beogradu.

Direktor i selektor festivala Rajko Petrović, selektorka Međunarodnog programa, „Ženske linije“ i „Prva dva koraka“ Branka Pavlović i  selektor regionalnog programa „Horizonti Balkana“ Ivan Bakrač saglasili su se da su zajedničkom selekcijom napravili jedno od najboljih izdanja u istoriji festivala.

 

Petrović je naglasio da na 19. „Slobodnu zonu“ stižu 64 filma iz 38 zemalja, u 13 programskih celina, u 14 bioskopskih dvorana Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Naveo je i da se u 50 posto filmova u selekciji nalaze žene kao glavne junakinje, što je pozdravljeno dugotrajnim aplauzom.

„Pre desetak godina, kada smo pokrenuli selekciju ‘Ženska linija’, ideja je bila da podržimo autorke i filmove koji govore o položaju žena kod nas, u regionu i svetu, a ove godine u sedamdeset odsto filmova iz programa glavni junaci su žene, od petogodišnjih devojčica do žena u svojim osamdesetim godinama“, istakao je Petrović.

Prema rečima Branke Pavlović, filmovi pretežno donose teme o kojima se ne priča glasno.

„Postaviće nezgodna pitanja, pokrenuti važne debate, govore o apsurdnosti društva, ali prikazuju i sliku nekog drugačijeg i boljeg sveta, ističu solidarnost i slobodu“, rekla je ona.

Bakrač je predstavio festival angažovanog filma o ljudskim pravima u formi igranog i dokumentarnog formata i objasnio da će biti četiri različite grupe žirija, a da će peti žiri biti auditorijum koji će dodeliti Nagradu publike.

U tri takmičarska programa 19. „Slobodne zone“ biće prikazana 22 filma: sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u „Horizontima Balkana“ i šest u selekciji „Prva dva koraka“.

Prvi put ove godine biće dodeljena i Nagrada „Olivera Ranđić” za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju. Olivera Ranđić je godinama vodila projekat Slobodna zona Junior koji finansira Evropska unija.

 

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće do 5. novembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i ove godine prvi put u Kragujevcu, dok će deo programa biti dostupan publici širom Srbije od 6. do 19. novembra na onlajn platformi “KinoKauch”.

Filmski festival Slobodna zona podržan je kroz potprogram Kreativna Evropa MEDIA. U okviru festivala, sprovodi se nekoliko projekata koje finansira Evropa unija, How Do I See You, Slobodna zona Junior, i Slobodna zona Jr: Naše razlike su naša snaga.