Izvesno je da će informacione i komunikacione tehnologije sve više biti neizostavni deo poljoprivrede. Rezultati koje takve tehnologije mogu da ostvare privoleće i one koji se odupiru ovakvim inovacijama, jer će poljoprivredniku, na kraju dana, biti jasno da je uz pomoć tehnologije bio efikasniji, da je bolje iskoristio postojeće resurse i unapredio proizvodnju.

Preko prikupljanja, obrade i čuvanja podataka, preciznih mašina, senzora, komunikacija, pa do raznih poljoprivrednih uređaja i sistema, bez obzira da li je reč o manjim poljoprivrednim gazdinstvima ili velikim proizvođačima, primena informacionih tehnologija služi čoveku.

Naučno-tehnološki park Novi Sad u saradnji sa Srpskim udruženjem mladih poljoprivrednika SUMP organizovao je konferenciju pod nazivom „Pametna poljoprivreda“, gde su mladi poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u poljoprivredi.

„Svesni smo da ručni rad i alat više nije u fokusu i da tehnologija napreduje kako u svim granama privrede, tako i u poljoprivredi. Tehnološki napredak doprineo je tome da poljoprivreda postane jedna od naprednijih grana privrede u našoj zemlji. Imamo proizvode koji su inovativnog karaktera i poljoprivrednici sve više koriste modernu tehnologiju“, rekao je Aleksandar Milovanović, sekretar SUMP- a.

Pionir digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji svakako je Institut BioSens koji je na konferenciji predstavio inovacije i novitete iz svog delokruga. Institut ostavlja neizbrisiv trag u međunarodnoj naučnoj zajednici što potvrđuje i 30 nacionalnih projekata i oko 50 međunarodnih, od kojih je većina iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije – Horizont 2020, kao i mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade istraživača Instituta. Najistaknutiji projekat, ANTARES (H2020), podržan od strane Evropske komisije i Republike Srbije, učinio je da BioSens postane vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.

Pored Biosensa, koji je ujedno i članica Naučno-tehnološkog parka NS, učešće su imale i članice startap-kompanije Cooperation menager i Terra controling koja je predstavila upotrebu algoritma mašinskog učenja u obradi velike količine geoprostornih podataka, kao što su satelitski snimci, UAV snimci, ES sonda, georadar, nadmorske visine i dr. kako bi se napravila optimalna površina za uzrokovanje.

„Razvojem softverskih rešenja, tehnika i metoda, stekli su se uslovi da savremene informacione tehnologije pronađu svoje mesto u agro sektoru. Implementacija novih tehnologija i informacionih sistema u poljoprivredi jeste budućnost i ključ za otvaranje velikih mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ekonomično poslovanje proizvođača“, istakao je Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, uz napomenu da je NTP NS objavio i Otvoreni javni javni poziv za tehnološko-razvojne i startap kompanije za članstvo u NTP NS i da se očekuje veliki odziv potencijalnih članica upravo i iz ovih sektora.

Aktivno učešće u konferenciji imalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Gradsko veće za privredu, te Privredna komora Vojvodine.

Evropska unija donirala 230 miliona evra za poljoprovredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Očuvanje životne sredine i zdravlja ljudi, bezbednost hrane, poštovanje dobrobiti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju – glavni su ciljevi ovog sektora.

Više informacija