Šest medalja bilans je naših sportista na Paraolimpijskim igrama održanim u Tokiju. Na igrama je učestvovalo rekordnih 4403 sportista iz više od 160 zemalja, koji su se nadmetali u 22 sporta i 539 disciplina. Srbiju je predstavljalo 19 sportista, za koje je priređen doček u Skupštini grada Beograda.

„Mislim da nema boljeg načina da započnem svoj mandat nego na događaju dočeka paraolimpijaca. Delegacija EU je ponosna na vaše rezultate i što smo mogli da budemo deo vašeg uspeha. Od vas treba da naučimo lekciju, da kada imate dovoljno jaku volju, možete da postignete sjajne rezultate,“ rekao je novi šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

„Kao što znate, zajednički smo promovisali kampanju pod nazivom  A koja je tvoja supermoć. Ubeđen sam da su mnogi ljudi, gledajući kampanju, počeli da traže svoje super moći. Nastavićemo da budemo uz vas, i da budemo ponosan partner Paraolimpijskog komiteta Srbije, i želim vam sreću u narednim uspesima,“ poručio je ambasador Žiofre.

Srpski sportisti osvojili su dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju. U ukupnom plasmanu, Srbija je zauzela 45 mesto.

„Velika je čast i zadovoljstvo imati vas danas u Starom dvoru, i meni posebna čast da u ime Beograđana, i u svoje lično ime kažem hvala za sve ono što ste radili na ovim igrama i svemu što radite za naš sport. Vi ste primer koliko čovek sa čvrstim karakterom i jakom željom i voljom pokazuje prave vrednosti koje ljudi imaju. Lično sam ponosan na vas, a siguran sam i ceo Beograd i cela Srbija,“ rekao je na dočeku gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ovo je bilo četvrto učešće Srbije na Paraolimpijskim igrama, a drugo najbolje ostvarenje po broju medalja.

„Želim da se zahvalim sponzorima i svim ljudima koji su nam pomogli. Naša uloga bila je da se svi takmičari bore maksimalno i da se pripreme pre toga. Domaćini su učinili sve da igre proteknu kako treba, ali je činjenica da je bilo neobično takmičenje. Naša uloga kao saveza, vodeća je u inkluziji velikog broja stanovnika. Sve te osobe u paraolimpijcima gledaju na nas, kao nekog ko će im otvoriti prozore za uključenje u društveni život. Hvala vam na ovom lepom dočeku i nadam se da ćemo i da ćemo sa sledećih takmičenja doneti medalje,“ poručio je predsednik Paraolipmijskog komiteta Zoran Mićović.

Najuspešniji naš takmičar Dragan Ristić osvojio je dve zlatne medalje u streljaštvu. „Hvala vam na lepom prijemu i dočeku. Čestitao bih mojim kolegama na velikoj borbenosti i osvojenim medaljama. Zahvalio bih se svima koji su nam pomogli i nadam se da ćemo se iz Pariza vratiti sa još više medalja,“ rekao je Ristić.

„Čestitao bih POKS-u na naporima da pripreme naše sportiste. Iskoristio bih i priliku da poželim dobrodošlicu novom ambasadoru Evropske unije i da se zahvalim Delegaciji EU koja je zdušno pomogla POKS i njihov odlazak u Tokijo. Mislim da ste uradili pravu stvar, da su uz vašu pomoć naši paraolimpijci pokazali svoje super moći. Čestitam svim osvajačima medalja i svim sportistima koji su bili u Tokiju,“ poručio je Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta.

Delegacija Evropske unije u Srbiji ponosni je partner paraolimpijskog tima Srbije.  Delegacije EU podržala je paraolimpijski tim pokrivajući troškove prevoza sportista, njihovih trenera i osoblja u Tokijo i podržavajući Paraolimpijski komitet Srbije u obavljanju svojih dužnosti i promovisanju sporta za sve u Srbiji.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada.