Pun potencijal mnogih javnih prostora u Novom Sadu nije iskorišćen, te se zato Pasaž fest održava upravo u jednom takvom javnom prostoru – pasažu broj 22 u Zmaj Jovinoj ulici.

Drugi po redu Pasaž fest trajaće od 31. avgusta do 2. septembra.

„Ideja nam je da ovim  festivalom koji uključuje vizuelnu, pozorišnu, muzičku, književnu, kao i multimedijalnu umetnost prikažemo kako jedan javni prostor može da se adaptira i transformiše kroz specifične umetničke forme. Ostvarujući saradnju sa drugim akterima iz kulture i kreirajući nove sadržaje i produkcije, uspostavljamo nove modele prezentovanja festivalskog programa“, navodi se na sajtu Šok zadruge koja je prošle godine inicirala organizaciju ovog festivala.

Pasaž fest je nastao 2022. godine saradnjom javne institucije kulture Sterijinog pozorja i nezavisnih aktera kulturne scene – Multimedijalnog centra Led Art, ReAktora i Grafičke Mreže. U festivalski program su uključeni i ugostiteljski objekti, drugi privredni subjekti i akteri iz pasaža Zmaj Jovina 22.

Vizuelni program će činiti oslikavanje murala, kreiranje festivalske instalacije, kao i izložbe na više lokacija u okviru pasaža. Muzički program će ove godine biti eksperimentalnog karaktera, spajajući naizgled nespojivo i kombinujući različite muzičke žanrove, dok će druge izvođačke umetnosti – predstava i performans biti adaptirani u baštama ugostiteljskih objekata koji se nalaze u pasažu.

Pored ovih programa, ove godine organizuju i seriju tribina, kao i promociju publikacija, a obzirom da je ovogodišnji slogan festivala OTVOREN ZA SVE, jedan deo festivalskog sadržaja je posvećen i inkluzivnim umetničkim formatima.

Ideja ovogodišnjeg izdanja Pasaž Festa je da ne postoje jasno uočljive programske celine, već da se festivalu pristupi eksperimentalno, sa željom da se kroz improvizaciju i uz pomoć publike dođe do novih formi.

Želja organizatora je da se u realizaciju festivala uključi što je više umetnika/ca i aktera/ki sa ciljem umrežavanja i premišljanja javnog prostora, novih oblika prezentovanja umetničkih sadržaja i podsticanja urbane regeneracije kulturnog nasleđa.

Festival se realizuje u saradnji sa EU Info Pointom Novi Sad i uz podršku Delegacije Evropske unije.