Nakon uspešne biciklističke ture obilaska novosadskih murala povodom završetka Evropske nedelje sporta EU info Kutak u saradnji sa Eko kurirom organizujovao je  još jednu Street-Art bici turu ovog puta duž obale Dunava.

Ova “Dunavska tura” drugačija je i veoma zanimljiva staza koja obuhvata umetnost uz tok reke i u delovima grada uz Dunav. Obilazi se oko 15 murala, prelazi oko 3km. Vožnja je lagana i fizički nije zahtevna, a priča izuzetno interesantna pogotovo kada se čuje od profesionalnih turističkih vodiča iz Novi Sad by Locals.

Od toga šta koji mural znači, kome je posvećen, pa do zanimljive priče o istoriji Novog Sada i njegovim znamenitim ličnostima, može se čuti u pauzama između dve vožnje.

Iako je besplatna biciklistička tura za Novosađane i Novosađanke inspirisana Evropskom nedeljom sporta, sa ciljem da se razvijaju sport i fizičke aktivnosti, veliko interesovanje nateralo nas je da pedalimo čak dva puta u mesec dana. U tome nas nije sprečila ni kiša.

 Sama potreba ljudi da se fizički aktiviraju, ali i dele zajedičko iskustvo sa ostalim sugrađanima pokazala se čak i većom u doba pandemije. Izazovne okolnosti 2020. učinile su prvo Nedelju sporta potrebnijom nego ikad ranije, a potom su pokrenule i niz sličnih aktivnosti.

Današnja omladina nije toliko aktivna kao prethodne generacije. Gojaznost je u porastu zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čemu svedoče i podaci istraživanja u Srbiji:

  • 30% dece se bavi sportom van škole
  • 12% omladine se bavi sportom generalno
  • 4,5% studenata se bavi bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti

Zbog svega ovoga, ukoliko okolnosti dozvole, svi organizatori ove bici ture nastojaće da sve češće ogranizuju slične akcije koje nas teraju da se razmrdamo i prodišemo punim plućima.