Pešačkom turom kroz nišku Tvrđavu, kej, Obrenovićevu ulicu i Kazandžijsko sokače, EU info kutak u Nišu obeležio je sa sugrađanima Svetski dan pešačenja.

Ovom prilikom upoznali smo se bliže sa mnogobrojnim pričama i legendama koje krije Niš zahvaljujući turističkom vodiču Aleksandri Zdravković.

Svetski dan pešačenja smo iskoristili da pošaljemo dvostruku poruku – o važnosti pešačenja, sporta i zdravih stilova života za sve nas, u vremenima kada se zbog prirode posla, ali i epidemiološke situacije, svi manje krećemo, ali i poruku o važnosti poznavanja bogate kulturne i istorijske baštine grada.

Šetnjom kroz nišku Tvrđavu saznali smo šta je ostalo sačuvano unutar njenih zidina, a šta je u različitim istorijskim epohama krasilo ovaj deo grada. Obišli smo zgradu Banovine i podsetili se istorijskog značaja ove zgrade za ceo svet u dvadesetom veku, obišli spomenike u parku na keju i uputili se kroz glavnu šetališnu ulicu, popularnu Pobedinu. Neizostavni deo istorije Niša, Kazandžijsko sokače, bilo je naša sledeća stanica gde smo se podsetili priče o Sremcu i Kalči i završili obilazak ispred Saborne crkve.  

 

Ovo je samo jedna u nizu tura koju je EU info kutak organizovao kako bismo približili građanima i građankama Niša istorijsko nasleđe Niša i jugoistoka Srbije.

Sve informacije o narednim aktivnostima EU info kutka  pratite na sajtu www.euinfo.rs ili na društvenim mrežama.