Pozivamo predstavnike lokalnih samouprava, gradova i opština iz Srbije da nam se pridruže na događaju „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ i saznaju kako da postanu „Ekoopština“. Događaj je će se održati 5. juna u 11h, u Media i reform centru u Nišu.

Ukoliko želite da se povežete sa kolegama iz Francuske i identifikujete primere dobre prakse u razvoju održivog grada, ovo je konkurs za vas.

Sagovornici sa kojima ćemo razgovarati su:

  • Nikola Bertolini, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji
  • Monika Damnjanović, direktorka Francuskog instituta Niš
  • Milomir Tucović, direktor JKP Vodovod Zlatibor, opština Čajetina (nagrada za održivo upravljanje vodom na prošlogodišnjem Konkursu)
  • Snežana Andrić, EU info kutak Niš (moderatorka)

Praktične panel diskusije „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ namenjene su budućim korisnicima EU fondova kako bi im predstavili sve mogućnosti koje EU ili države članice pružaju građanima u Srbiji. Diskusija će biti održana uživo u Media i reform centru u Nišu, na adresi Generala Milojka Lešjanina 36.

Broj mesta je ograničen, te vas molimo da potvrdite prisustvo popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi na OVOM LINKU,                najkasnije do utorka, 4. juna u 17 časova.

Potrebno je samo da izazovi i prakse na kojima radite odgovaraju na neku od tema konkursa:

– održivo upravljanje otpadom;

– održivo upravljanje vodom;

– energetska efikasnost;

– održiva urbana mobilnost (pametni gradovi).

***
Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine  i Delegacija Evropske unije su pokrenuli treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština“. Konkurs je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

Promocija konkursa „Ekoopština“ se organizuje u sklopu EU zelene nedelje u Srbiji, koja se obeležava od 5. do 12. juna širom Evrope. U svetlu sve većih kriza povezanih sa vodom u Evropi, EU zelena nedelja nastoji da podigne svest, podstakne dijalog i promoviše zajednička rešenja za rešavanje izazova koje predstavljaju nestašica vode, zagađenje i degradacija ekosistema.