Ukoliko radite u nekoj lokalnoj samoupravi i prepoznajete važnost sveobuhvatne primene razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, imamo lepe vesti za vas.

Otvoren je drugi javni poziv lokalnim samoupravama (LS) za podnošenje prijava u okviru Programa EU Exchange 6 koji obuhvata tri konkursa za dodelu paketa podrške za: izradu planova razvoja; izradu srednjoročnih planova; unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata.

Ukoliko želite da unapredite rad svoje lokalne samouprave kroz ovaj Program, pridružite nam se 7. februara u 13h na radionici „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ gde ćete iz prve ruke, od korisnika programa EU Exchange 6 saznati:

  • Zašto je za reformske procese u LS značajna podrška na navedene teme i kako je ona osmišljena u okviru Programa?
  • Kako da povećate šanse da dobijete podršku i uspešno pripremite prijavu?
  • Kakva su iskustva korisnika kojima su po prvom javnom pozivu dodeljeni paketi podrške za izradu srednjoročnog plana i za planiranje i uključivanje kapitalnih projekata u budžet?
  • Šta je još od podrške LS na raspolaganju u okviru Programa?

Sagovornici koji će nam preneti svoja iskustva biće:

  • Milena Radomirović, programska direktorka u SKGO za planski sistem i javne finansije / menadžerka programa EU Exchange 6
  • Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike SKGO / koordinator Komponente 1 na programu EU Exchange 6
  • Predstavnik lokalne samouprave Leskovac
  • Predstavnik lokalne samouprave Aleksinac

Radionica će se odvijati uživo u EU info kutku u Nišu (Vožda Karađorđa 5) a biće omogućeno onlajn praćenje putem YT kanala EU u Srbiji.

Broj mesta za uživo praćenje je ograničen, pa je zbog toga potrebno potvrditi dolazak popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi na LINKU, najkasnije do 6. februara u 17 sati ili do popune kapaciteta.

***

Konkursi u okviru objavljenog poziva namenjeni su svim gradovima i opštinama, uključujući i gradske opštine koje mogu konkurisati za podršku uz pribavljenu saglasnost matičnog grada. Paket podrške LS kao modalitet rada sa gradovima i opštinama, predstavlja skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama, kreiran tako da pomogne korisnicima vođenjem kroz proces i pružanjem odgovarajuće ekspertize.

Program „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji – EU Exchange 6“ finansira Evropska unija (EU) u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja od strane Delegacije EU u Srbiji. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije, dok Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera.