Da li ste znali da domaćinstva u proseku potroše skoro 50 odsto svojih godišnjih budžeta za energiju na grejanje i hlađenje? Uvođenjem mera energetske efikasnosti u kuće ili stanove, smanjuje se nepotrebna potrošnja energije.

Ukoliko želite da saznate kako da dobijete EU podršku za uvođenje energetski efikasne tehnologije u vaše domaćinstvo i kako da uložite u pouzdanu opremu koja smanjuje vaše troškove i kreira komforniji dom, pridružite nam se u utorak 29. novembra u 13 sati na radionici „Pitaj me bilo šta o EU podršci“, gde ćete iz prve ruke, od korisnika programa GEFF, saznati:

  • Kako aplicirati za podršku za uvođenje energetski efikasne tehnologije?
  • Koji su najveći izazovi u implementaciji?
  • Na šta obratiti pažnju prilikom izveštavanja?

Sagovornici koji će nam preneti svoja znanja i iskustva biće:

  • Dragana Tanasić – rukovoditeljka GEFF projekta
  • korisnici kredita – Aleksandra Nicović, Nina Valčić i Nikola Rađenović

Moderatorka: Slavica Gligorović, novinarka RTS-a

Radionica će se odvijati uživo u EU info centru (Beograd, Kralja Milana 7) a biće omogućeno onlajn praćenje putem YT kanala EU u Srbiji.

Broj mesta je ograničen, pa je zbog toga potrebno potvrditi dolazak popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi na linku, najkasnije do 28. novembra u 17 sati ili do popune kapaciteta.

GEFF na Zapadnom Balkanu predstavlja deo međunarodnog GEFF programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji promoviše investicije u energetsku efikasnost.

GEFF kreditna linija, koja je trenutno dostupna građanima u Erste, Banca Intesa i ProCredit banci, nastala je kao odgovor na potrebu da se građanima obezbedi pristup finansiranju za investicije u povećanje energetske efikasnosti domaćinstava, poput termo-izolacije kuća i energetski efikasne stolarije. Cilj programa je i da se generalno poveća svest građana o značaju investiranja u energetsku efikasnost. Pored kredita, korisnici mogu iskoristiti i bespovratna sredstva u iznosu do 20 odsto od ukupne vrednosti investicije. Bespovratna sredstva finansira Evropska unija. Austrija i Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) su obezbedili sredstva za tehničku pomoć tokom sprovođenja programa

Do sada je u Srbiji više od 4.500 domaćinstava unapredilo energetsku efikasnost svojih domova putem GEFF programa.