Sunčano vreme i dobra takmičarska atmosfera obeležili su Sportski dan na centralnom trgu u Zrenjaninu, manifestaciju kojom je započelo obeležavanje Evropske nedelje sporta u Srbiji.

Učesnici su imali prilku da se oprobaju u različitim sportovima poput mačevanja, badmintona, veslanja, kajaka, fudbala, da se nadmeću u tradicionalnim sportskim igrama, da uzmu učešće u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama, ali i da se druže sa šampionima iz različitih sportova.

Među učesnicima današenjeg „Sportskog dana“ najviše je bilo najmlađih Zrenjaninaca, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, legendarni rukometaš i olimpijac Momir Rnić, osvajač bronzane medalje u Tokiju rvač Zurabi Datunašvili i Pol Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković pozdravio je sve prisutne, zahvalio se Gradu Zrenjaninu za pomoć u organizaciji „Sportskog dana“ i obratio se najmlađim učesnicima manifestacije.

„Čast mi je što sam danas u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta za 2021. godinu. Zrenjanin je našoj zemlji darovao ogroman broj olimpijaca i čak 24 medalje sa Olimpijskih igara. Vi, deco, ste najbolje što Srbija ima. Vi ste nabolji i najzdraviji deo naše zemlje. Uvek se bavite sportom, a sport će učiniti da sutra budete i bolji ljudi. Uživajte u današnjem danu u prelepom Zrenjaninu, radite vredno i ne sumnjam da ćete nas i vi jednog dana obradovati odličjima sa najvećeg takmičenja“, rekao je Maljković.

Program Evropske nedelje sporta

Šef za informisanje, medije i komunikaciju Delegacije EU u Srbiji Pol Prese istakao je takođe bogatu sportsku istoriju Zrenjanina prilikom svog obraćanja.

„Drago mi je što svi zajedno otvaramo Evropsku nedelju sporta u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta. Ovaj grad ima impozantnu sportsku istoriju i jasno je zašto je baš on poneo tu titulu za 2021. godinu. Poruka Evropske nedelje sporta jeste da budete aktivni, da budete šampioni, da se bavite sportom radi zdravlja vašeg tela, ali i vašeg duha“, navodi Prese.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je poželeo dobrodošlicu svima u Evropski dan sporta u 2021. godini i zahvalio se Olimpijskom komitetu Srbije što je prepoznao Zrenjanin kao partnera u organizaciji ovogodišnje Evropske nedelje sporta.

„Naš grad je oduvek bio sportski grad i Srbiji je dao veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona. Danas svi zajedno šaljemo lepu sliku našeg grada u celu Srbiju. Sport je bitna stvar. Zdrav način života je bitna stvar, i zato fizička aktivnost treba da bude svakodnevnica u našem životu“, istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

Učesnike Sportskog dana pozdravila su i dva ambasadora Evropske nedelje sporta – legendarni rukometaš Momir Rnić i bronzani rvač sa prethodnih Olimpijskih igara, srpski reprezentativac Zurab Dautašvili.

Istovremeno, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu otvorena je velika izložba Olimpijskog komiteta Srbije „Put pravih vrednosti“ koja govori o istoriji olimpizma u našoj zemlji, od nastanka tadašnjeg Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, pa do današnjih vremena. Izložba je originalno prikazana u Galeriji SANU pred početak Olimpijskih igara u Tokiju, a u Zrenjaninu je postavka obogaćena i rekvizitima sa Olimpijskih igara u Tokiju. Izložba će gostovati u Zrenjaninu do 18. novembra.

Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji po četvrti put ove godine. Olimpijski komitet Srbije će u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i delegacijom EU u Srbiji organizovati niz događaja u narednim danima, a Sportskim danom u Zrenjaninu ova manifestacija u Srbiji je i zvanično počela.

Osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta, koju je pokrenula Evropska komisija, usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života.  Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Foto: Olimpijski komitet Srbije